Het begin en de duur van de overgang en de menopauze

Het begin en de duur van de overgang en de menopauzeElke vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken: opvliegers, gewichtstoename, vermoeidheid, stemmingswisselingen… Herken je deze kwaaltjes? Dan is de kans groot dat je je in de overgangsfase bevindt.

Omdat je nu al vol ongeduld ligt te wachten op de dag dat deze kwaaltjes ook weer overgaan, vertellen we je hier alvast hoe lang de gemiddelde menopauze duurt en wat je kan ondernemen om de verschillende overgangsklachten te verminderen.

Verandering in het menstruatiepatroon

Zoals eerder aangegeven, begint de overgang of het climacterium bij de meeste vrouwen tussen hun 40ste en 55ste levensjaar. In een aantal gevallen, zoals bij het hebben van een beperkt aantal eicellen of bij veelvuldig roken, kan de overgang ook voor je 40ste levensjaar optreden. In dat geval spreken we over een vroegtijdige overgang.

Het begin van de overgang kan je voornamelijk herkennen aan het menstruatiepatroon dat langzaamaan verandert.

Meer concreet: wanneer je menstruatie plotseling uitblijft of onregelmatig wordt in de zin van heviger, minder, korter of langer bloedverlies. Dit wijst er namelijk op dat de aanmaak van oestrogeen en progesteron begint te schommelen. Gedurende de overgang dien je er wel rekening mee te houden dat je nog steeds vruchtbaar bent!

In de overgang hebben vrouwen voornamelijk last van vermoeidheid, warmte-aanvallen, hoofdpijn en neerslachtigheid. Deze kwaaltjes komen eens zo erg voor bij vrouwen die een stressvol leven leiden.

Gemiddeld bedraagt de tijd tussen het onregelmatiger worden van de menstruatiecyclus en de menopauze een viertal jaar. Je dient er echter rekening mee te houden dat dit cijfer slechts een gemiddelde is. Wanneer de overgang begint, en hoe lang die periode duurt, is immers voor iedere vrouw anders. Sommige vrouwen worstelen jaren met de overgang en overgangsklachten, anderen hebben er maar gedurende een korte periode last van. Alles hangt af van jouw persoonlijke hormoonhuishouding en van hoe je ermee omgaat.

Wanneer de overgang echter zó veel kwaaltjes met zich meebrengt dat je aan levenskwaliteit moet inboeten, is het aangeraden om een natuurlijke behandeling of hormonale behandeling te volgen.

De allerlaatste menstruatie

De menopauze zelf duurt welgeteld maar één dag. Het is namelijk de allerlaatste dag van je menstruatie. Omdat je pas van een menopauze kan spreken vanaf wanneer je 12 maanden lang niet meer gemenstrueerd hebt, kan je pas achteraf je menopauze vaststellen.

Enkel in uitzonderlijke situaties, zoals bijvoorbeeld bij het weghalen van de eierstokken, kan je meteen je menopauze vaststellen.

Wanneer je langer dan een jaar niet meer menstrueert, ben je niet meer vruchtbaar.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.