mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Babyvoeding: alles wat je moet weten van flesvoeding tot lepelvoeding

Verschillende soorten flesvoeding

Het type flesvoeding is afhankelijk van de leeftijd en het groeistadium van je kleine schat. We onderscheiden drie soorten flesvoeding:

  1. Zuigelingenmelk of startvoeding;
  2. Opvolgmelk of tweedeleeftijdsmelk;
  3. Groeimelk

Zuigelingenmelk of startvoeding is bedoeld voor zuigelingen tot 6 maanden. Ze versterken het immuunsysteem van je baby en bevatten de goede bacteriën om hem een gedroomde start te geven. Heeft je kindje last van een koemelkallergie of van spijsverteringsproblemenNutrilon en Nan hebben verschillende soorten zuigelingenmelk in hun gamma die rekening houden met deze specifieke problemen.

Na de startvoeding, komt de opvolgmelk. Deze geef je best tot je baby 12 à 18 maanden oud is. Opvolgmelk of ‘tweedeleeftijdsmelk’ bevat het nodige ijzergehalte om de groei en het immuunsysteem van je baby te bevorderen.

Ten slotte is er ook groeimelk. Deze is geschikt voor peuters van één tot drie jaar - ze bevat alle vetten en essentiële vetzuren die je kleintje nodig heeft om gezond op te groeien. Zo is bijvoorbeeld Nan Optipro 3 een groeimelk die perfect is aangepast aan de behoeften van je kind vanaf 1 jaar.

De eerste vaste babyvoeding

Tussen 4 en 6 maanden gaan de voedingsreflexen van je baby stilaan over in bewuste mondbewegingen. Daarom is deze leeftijd de meest geschikte periode om te starten met vaste babyvoeding. Aangezien vaste voeding even wennen is voor je baby, is het aangeraden om dit zeker niet te forceren.

Na 4 maanden kan je reeds proberen om een flesje te vervangen door lepelvoeding. De fruitpapjes van Olvarit zijn hiervoor ideaal. Na verloop van tijd kan je ook proberen om andere maaltijden en zelfs boterhammen aan je kindje te geven.

Voedingsschema voor je baby

Er bestaan verschillende voedingsschema’s voor je baby op het internet. Eén daarvan is het schema van Kind & Gezin dat per lichaamsgewicht is opgesteld. Dit voedingsschema is echter een richtlijn. De hoeveelheid babyvoeding is namelijk afhankelijk van de groeisnelheid, lichamelijke activiteit, leeftijd en gezondheidstoestand van je baby. Het is dus perfect mogelijk dat je baby minder melk drinkt, maar toch perfect gezond is.