Babyvoeding: alles wat je moet weten van flesvoeding tot lepelvoeding

De eerste maanden na de geboorte is je baby voor zijn groei en ontwikkeling volledig afhankelijk van melk. De ene moeder kiest daarom liever voor flesvoeding, terwijl de andere net een voorkeur heeft voor borstvoeding.

Indien je voorkeur uitgaat naar flesvoeding, is het een absolute must om aangepaste babyvoeding aan je kleintje te geven. Deze voorziet namelijk in alle behoeften en zorgt ervoor dat je baby gezond is.

Hieronder leggen we uit welke types flesvoeding er bestaan, wanneer je welke flesvoeding dient te geven en wanneer je mag overgaan tot vaste babyvoeding.

Verschillende soorten flesvoeding

Het type flesvoeding is afhankelijk van de leeftijd en het groeistadium van je kleine schat. We onderscheiden drie soorten flesvoeding:

  1. Zuigelingenmelk of startvoeding;
  2. Opvolgmelk of tweedeleeftijdsmelk;
  3. Groeimelk

Zuigelingenmelk of startvoeding is bedoeld voor zuigelingen tot 6 maanden. Ze versterken het immuunsysteem van je baby en bevatten de goede bacteriën om hem een gedroomde start te geven. Heeft je kindje last van een koemelkallergie of van spijsverteringsproblemen? Nutrilon en Nan hebben verschillende soorten zuigelingenmelk in hun gamma die rekening houden met deze specifieke problemen.

Na de startvoeding, komt de opvolgmelk. Deze geef je best tot je baby 12 à 18 maanden oud is. Opvolgmelk of ‘tweedeleeftijdsmelk’ bevat het nodige ijzergehalte om de groei en het immuunsysteem van je baby te bevorderen.

Ten slotte is er ook groeimelk. Deze is geschikt voor peuters van één tot drie jaar - ze bevat alle vetten en essentiële vetzuren die je kleintje nodig heeft om gezond op te groeien. Zo is bijvoorbeeld Nan Optipro 3 een groeimelk die perfect is aangepast aan de behoeften van je kind vanaf 1 jaar.

De eerste vaste babyvoeding

Tussen 4 en 6 maanden gaan de voedingsreflexen van je baby stilaan over in bewuste mondbewegingen. Daarom is deze leeftijd de meest geschikte periode om te starten met vaste babyvoeding. Aangezien vaste voeding even wennen is voor je baby, is het aangeraden om dit zeker niet te forceren.

Na 4 maanden kan je reeds proberen om een flesje te vervangen door lepelvoeding. De fruitpapjes van Olvarit zijn hiervoor ideaal. Na verloop van tijd kan je ook proberen om andere maaltijden en zelfs boterhammen aan je kindje te geven.

Voedingsschema voor je baby

Er bestaan verschillende voedingsschema’s voor je baby op het internet. Eén daarvan is het schema van Kind & Gezin dat per lichaamsgewicht is opgesteld. Dit voedingsschema is echter een richtlijn. De hoeveelheid babyvoeding is namelijk afhankelijk van de groeisnelheid, lichamelijke activiteit, leeftijd en gezondheidstoestand van je baby. Het is dus perfect mogelijk dat je baby minder melk drinkt, maar toch perfect gezond is.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.