Hoe je darmflora herstellenIn de dikke darm leven miljoenen bacteriën, zowel goede als minder goede, die samen de verzamelnaam “darmflora” krijgen. Gunstige bacteriën staan in voor de afbraak van voedsel en de omzetting naar essentiële voedingsstoffen. Een gezonde en evenwichtige darmflora is cruciaal voor de spijsvertering, je stoelgang en zelfs je natuurlijke weerstand. Uit balans? Dan komt het erop aan om je darmflora te herstellen en terug in evenwicht te brengen.

Bye bye, fastfood en koekjes

Een gezonde levensstijl is de basis van een gezonde darmflora. Om een verstoorde darmflora te herstellen, doe je er in de eerste plaats goed aan om een gezond en gevarieerd eetpatroon aan te houden. Ga voor groenten en fruit, en voorzie zeker ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels.

Volkorenproducten, noten en zaden zijn echt een aanrader. Suikers brengen je darmflora dan weer in de war. Frisdrank, koekjes en suikerrijke producten laat je beter links liggen. Hanteer zeker ook een regelmatig eetpatroon!

Stress vermijden

Je darmflora herstellen? Dan moet je absoluut je stressniveau binnen de perken houden. Ga wandelen of fietsen om jezelf af te leiden en zorg dat je regelmatig beweegt. Dat helpt niet alleen om je gedachten te verzetten: ook beweging an sich is bevorderlijk voor een gezonde darmflora. Vermijd verder alcohol en roken. Deze slechte gewoontes doen je darmhuishouding helemaal geen goed.

Hulplijn: gefermenteerde producten

Om je darmflora te herstellen en te verbeteren, kun je de hulp inschakelen van gefermenteerde producten. Deze bevatten namelijke actieve bacteriën, welke je darmflora helpen. Voorbeelden van gefermenteerde producten zijn yoghurt en karnemelk. Ook een probioticum zoals bijvoorbeeld Erceflora is het overwegen waard om je darmflora te herstellen.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.