3 tips tegen droge ogenHeb je soms last van droge ogen? Dan ben je allerminst alleen. Veel mensen hebben last van droge ogen, vooral als ze ‘s morgens wakker worden. Droge ogen en oogleden die wel dichtgelijmd lijken: het zijn symptomen van het Droge Ogen Syndroom, een aandoening die een verminderde traanproductie inhoudt. En laat oogvocht nu net essentieel zijn voor gezonde ogen.

Vitamine c en e

Als je vaak te maken hebt met droge ogen, doe je er goed aan om extra vitamine c en vitamine e te nemen . Deze beschermen je ogen tegen oxidatieve schade door zuurstof en verkleinen de kans op een blijvende aandoening.

Zwarte bessen zijn een topper om droge ogen tegen te gaan. Ze bevatten tot vier keer meer vitamine c dan bijvoorbeeld appelsienen en zijn tevens rijk aan anti-oxidanten. Deze werken ontstekingsremmend.

Vergeet trouwens ook geen vetzuren te eten. Droge ogen hebben vooral baat bij omega-3 vetzuren zoals je deze terugvindt in vette vis, lijnzaad en chiazaad. Al kun je natuurlijk altijd de hulp inschakelen van omega-3 supplementen.

Carotenoïden bij droge ogen

Carotenoïden zijn natuurlijke plantpigmenten die kleur geven aan groenten en fruit. Extra van deze pigmenten opnemen, is altijd een goed idee, en al helemaal bij droge ogen. Vooral rode lycopeen (zoals in tomaten en watermeloen), gele luteïne (eieren en spinazie) en oranje zeaxanthine (broccoli en maïs) hebben een sterke beschermende werking.

Je kunt ze apart innemen of alledrie tegelijk, bijvoorbeeld in de vorm van deze capsules van Clinavision.

Oogdruppels

Bij droge ogen kun je ook altijd de hulp inroepen van oogdruppels. Deze zorgen voor verzachting bij droge en geïrriteerde ogen. Kies bij voorkeur oogdruppels die voor langdurige bevochtiging zorgen zoals natuurlijke druppels op basis van hyaluronzuur. Draag je contactlenzen? Ga dan voor oogdruppels die geen conserveringsmiddelen bevatten.

 


Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.