Aambeien genezen en voorkomen: dat gaat zoWe hebben allemaal aambeien of hemorroïden. Dit zijn de kanalen aan het uiteinde van de darmen, die kunnen zwellen om de anus af te sluiten. Bij sommigen kan het weefsel echter zwellen en irriteren, wat een branderig gevoel veroorzaakt. We spreken in dit geval van een aambei of “het speen”. Deze vervelende aandoening kan zowel inwendig als uitwendig voorkomen, hoewel ze altijd inwendig beginnen. Door hard persen, bijvoorbeeld, kunnen de aambeien naar buiten puilen.

Vooral mensen ouder dan 50 jaar

Bij mensen ouder dan 50 jaar, heeft ongeveer de helft te kampen met aambeien. Hoewel de aandoening vaak voorkomt, hoor je er niet veel over praten. Misschien ook niet verwonderlijk. Het is een gênant probleem op een vervelende plaats, en schuilt een beetje in de taboesfeer.

Wat je kunt doen om aambeien te genezen? In de eerste plaats komt het erop aan om je voeding aan te passen. Zorg voor een vezelrijk dieet dat een vlotte stoelgang toelaat. Je zal dan minder hard moeten persen bij de ontlasting. Ook meer water drinken, biedt soelaas. Anderhalve tot twee liter per dag drinken, helpt om een zachtere ontlasting te bekomen.

Aambeien behandelen doe je zo

Aambeien brengen verschillende ongemakken met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een branderig gevoel bij het ontlasten, kriebels en pijn rond de anus, en een moeilijke stoelgang. Daar wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk verlost van zijn.

Tip: Neem goede stoelganggewoontes aan. Ga bijvoorbeeld pas naar het toilet als je werkelijk aandrang voelt. Pers niet als de ontlasting moeilijk gaat en vermijd langdurige toiletbezoeken.

Indien de stoelgang moeilijk blijft, ondanks een vezelrijk dieet, is het aangeraden om tijdelijk gebruik te maken van een osmotisch laxativum.

Hulp bij aambeien

Ook aambeiengels of -sprays verlichten klachten snel. Gel is bedoeld voor de behandeling van inwendige aambeien en anale scheurtjes. Gels verlichten symptomen als jeuk, irritatie en branderig gevoel. Sprays zijn op hun beurt bedoeld voor de behandeling van uitwendige aambeien en uitwendige anale scheurtjes.

Bij uitwendige aambeien wordt de gel best zowel inwendig als uitwendig aangebracht, zodat de aambei terug naar binnen trekt en geneest. Ook suppositoires kunnen hierbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan deze van anusol.

 


Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.