Wat kan je doen tegen gevoelige tanden?Krijg jij regelmatig een pijnscheut als je iets zuur of koud eet? Dan heb je misschien last van gevoelige tanden. Gevoelige tanden kunnen heel vervelend zijn en zelfs voor hevige pijn zorgen als je iets eet of drinkt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals teruggetrokken tandvlees, verlies van weefsel of glazuurverlies.

Maar veel belangrijker is natuurlijk dat je weet wat je eraan kan doen! Daarom geven we vier tips tegen gevoelige tanden.

Voorkomen is beter dan genezen

Een veelvoorkomende oorzaak van gevoelige tanden is teruggetrokken tandvlees.

Dit kan voorkomen bij een slechte mondhygiëne of als je je tanden te lang, te veel of te hard poetst.

Om gevoelige tanden te voorkomen, is het aan te raden om je tanden twee keer per dag twee minuten te poetsen met een zachte tandenborstel. Probeer ook niet te veel druk uit te oefenen.    

Daarnaast ga je best ook regelmatig op controle bij de tandarts. Vermeld zeker dat je last hebt van gevoelige tanden en wat je al geprobeerd hebt. Als onderstaande tips niet helpen kan je tandarts nog een lokale Fluoride-behandeling toepassen, de tandhals afdekken of een wortelkanaalbehandeling doen.

Tanden poetsen  

Als je last hebt van gevoelige tanden kan je een speciale tandpasta voor gevoelige tanden gebruiken, zoals bijvoorbeeld Elmex Sensitive, Sensodyne of Elgydium. Deze tandpasta’s bevatten stoffen die het tandbeen herstellen en een beschermend laagje vormen. Let er wel op dat je een tandpasta voor gevoelige tanden niet door elkaar gebruikt met gewone tandpasta!

Om de werking van de tandpasta te vergroten, kan je ze wat langer laten inwerken door je mond niet meteen te spoelen na het poetsen. Een geschikte mondspoeling voor gevoelige tanden, is bijvoorbeeld die van Elmex.

Flossen

Door te flossen maak je de ruimtes tussen je tanden volledig proper en heb je minder kans op gevoelige tanden. Het beste moment om te flossen is net voor je gaat slapen. Houd de flosdraad strak tussen je duim en wijsvinger en beweeg voorzichtig op en neer.  

Eten en drinken

Let op met eten of drinken met een hoge zuurgraad, zoals frisdrank. Deze producten maken het tandbeen zwakker, tasten je tandglazuur aan en lossen het beschermende laagje van de tandpasta op.

Poets trouwens niet meteen nadat je gegeten hebt je tanden. Het duurt namelijk een tijdje voor je speeksel de zuren geneutraliseerd heeft.

Tot slot beperk je ook best het aantal eet- en drinkmomenten tot drie maaltijden en enkele tussendoortjes.  


Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.