Detoxen na de feestdagenVan nature krijgt iedereen afvalstoffen in zijn lichaam. Wanneer je een gezonde levensstijl hanteert, zullen die afvalstoffen geen probleem opleveren omdat onze lever ze goed kan verwerken.

Die gezonde levensstijl laat tijdens de feestdagen echter vaak te wensen over.

Een toegenomen hoeveelheid van (vaak ongezond) eten en alcohol, zorgt namelijk voor een toegenomen hoeveelheid afvalstoffen. Ons lichaam kan daardoor na de feestdagen best wel wat hulp gebruiken om van deze afvalstoffen af te geraken en die gezonde levensstijl terug op te pakken.

Detoxen, oftewel het ‘ontgiften van je lichaam’, is daardoor vaak geen overbodige luxe!

Eet gezond

Je gezonde levensstijl begint met je voeding. Je kunt nog zo je best doen om je lichaam te ontgiften, als je er ongezonde voeding blijft instoppen zal detoxen geen effect hebben.

Eet veel groente en fruit om je vitaminepeil omhoog te halen. Eet verder meerdere kleine, lichte maaltijden om je metabolisme op gang te houden. Dit zal er ook voor zorgen dat je lever de afvalstoffen makkelijker kan verwerken.

Voedingsmiddelen met vezels zijn ook goed om te ontgiften, deze zorgen namelijk voor een vlottere stoelgang.

Vermijd voorts alcohol, tabak en vettige of suikerhoudende voedingsmiddelen.

Drink water

Naast gezonde voeding is het ook belangrijk dat je genoeg water drinkt, bij voorkeur anderhalf tot twee liter. Water zuivert je lichaam en zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen. Een bijkomend voordeel is dat het je nieren zuivert, die samen met je lever verantwoordelijk zijn voor de verwerking van afvalstoffen.

Niet altijd zin om water te drinken? Wissel water dan eens af met groene thee. Of voeg wat druppels citroensap toe aan je water voor een andere smaak.

Zorg voor een goed slaappatroon

Vaak gaan de feestdagen gepaard met minder slaap. Je gaat later naar bed door langdurende feestjes en gaat vaak slapen met een volle maag. Dit verstoort je slaappatroon, waardoor je lichaam geen kans krijgt om zich gedurende de nacht te herstellen. Dat zorgt voor een futloos gevoel overdag. Pas na de feestdagen je slaappatroon weer aan en zorg voor voldoende rust.

Ga sporten

Voldoende beweging is sowieso belangrijk voor een gezonde levensstijl. Maar wil je je lichaam echt helpen met ontgiften, ga dan eens een stapje verder en til het bewegen naar een hoger niveau. Probeer twee keer per week intensief te sporten.

Wanneer je intensief sport, ga je zweten, en dit zorgt op zijn beurt voor de afvoer van afvalstoffen. Daarnaast zul je merken dat je meer energie krijgt, wat je algehele gezondheid ten goede komt.

Breng eens een bezoekje aan de sauna

Wie zegt dat detoxen vervelend en zwaar moet zijn? Een bezoekje aan de sauna klinkt helemaal niet vervelend en past prima binnen je detoxprogramma! Net zoals bij intensief sporten, ga je in de sauna zweten, wat de afvoer van afvalstoffen ten goede komt.

Probeer eens een sapkuur

Ben je heel vastberaden om te detoxen en geven bovenstaande adviezen je niet genoeg voldoening? Dan kun je altijd een sapkuur proberen. Tijdens een sapkuur drink je gedurende een bepaalde periode alleen maar sapjes. Die sapjes bestaan uit groente, fruit en kruiden. Je lichaam wordt hierdoor volledig gereinigd.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.