mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Goede voornemens, deel 1: Stoppen met roken

Nicotine

Je zou denken dat koolmonoxide en teer al twee hele goede redenen zijn om te stoppen met roken. Maar menig roker zal beamen dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Dat heeft te maken met stofje nummer 3: nicotine.

Wanneer je een trekje neemt van een sigaret, zorgt nicotine binnen een tiental seconden voor een aangenaam gevoel in je brein. Je voelt je goed. De nicotine wordt echter ook net zo snel weer afgebroken, waardoor je lichaam méér vraagt.

Het gevolg? Een verslaving om maar keer op keer dat fijne gevoel te beleven.

Nicotine werkt ook bloedvatvernauwend, waardoor de huid minder doorbloed raakt en er sneller rimpels ontstaan. Nicotine doet ook de bloeddruk omhoog gaan, waardoor er kans bestaat op verschillende hartstoornissen. Nicotine heeft ook nadelige gevolgen voor de voortplanting, zowel bij de man als vrouw.

Daarnaast is roken ook een psychische verslaving. Mensen raken na verloop van tijd gewend aan die sigaret in hun hand. Een sigaret na het eten, een sigaretje ‘s ochtends, een sigaretje bij het lezen van de krant... Dat maakt stoppen met roken des te moeilijker.

Nicotinevervangers

Net omdat nicotine zo verslavend is, is stoppen met roken van de ene op de andere dag voor de meeste mensen zeer moeilijk.

De nicotine die zich jaren in je lijf heeft bevonden, moet eruit. Je lichaam moet wennen aan een situatie zonder die nicotine.

Om dit geleidelijk aan af te bouwen, zou je een beroep kunnen doen op nicotinevervangende middelen.

Denk hierbij aan kauwgom of zuigtabletten. Maar ook een nicotinespray heeft zijn effect al bewezen, net zoals de bekende nicotinepatches. Bij enkele sigaretten per dag ben je hoogstwaarschijnlijk gebaat bij zuigtabletten, kauwgom of een spray, om de noden van een sigaret op te vangen. Indien je ongeveer een pakje sigaretten per dag rookt, is het eerder aangeraden om de nicotine te vervangen door pleisters, die een hele dag voor nicotine afgifte zorgen.

Afkickverschijnselen en tips

Gestopt met roken? Dan is de kans groot dat je last krijgt van verschillende afkickverschijnselen. Hierop anticiperen zet je al een stap vooruit:

  • Je kunt een gevoel van onrust krijgen. Je zou Bachbloesem-druppels kunnen gebruiken om dit onrustige gevoel tegen te gaan;
  • Doordat je stopt met roken, zal het alles zijn waar je op dat moment aan denkt. Dat vertaalt zich soms in (tijdelijke) concentratieproblemen;
  • Je kan wat geprikkeld en chagrijnig overkomen voor je omgeving;
  • Je kunt slapeloosheid ervaren. A Vogel Dormeasan Forte kan helpen om deze slapeloosheid tegen te gaan;
  • Meer eetlust. Vul dit op met gezonde voeding. Probeer alcohol en cafeïne tijdelijk te vermijden omdat die het verlangen naar nicotine vaak alleen maar verergeren;
  • Bereid je voor. Bedenk wanneer je mogelijk het meeste zin hebt in een sigaret en zorg dat je op dat moment iets anders te doen hebt. Ga bijvoorbeeld een wandeling maken of zoek een leuke hobby. Je kunt ook een elektronische sigaret aanschaffen voor die momenten, zo kun je nog een tijdje aan je gewoontes vasthouden, zonder dat dit schadelijk voor je is.

De motivatie om te stoppen met roken, is de eerste allerbelangrijkste stap in het proces. Wees vooral eerlijk naar jezelf. En denk aan belangrijke redenen om te stoppen, zoals je gezondheid, je familie, vrienden, werk,..

Veel succes!