Help, ik blijf maar snotteren!We krijgen er allemaal wel eens mee te maken: een verkoudheid en de loopneus die ermee gepaard gaat. Niet erg natuurlijk, maar wel hinderlijk. Voorkomen of zo snel mogelijk genezen is de boodschap! Wij lijsten vier tips voor je op die het gesnotter een flink stuk verkleinen.

Verkoudheid en snotteren

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de keel en de neus als gevolg van een virus. Besmetting gebeurt via speeksel en aanraking en duurt over het algemeen 5 à 7 dagen. De gemiddelde volwassen persoon wordt 2 tot 4 keer verkouden per jaar, terwijl kinderen tot wel 12 keer ziek kunnen worden! We snotteren dus heel wat af met z’n allen.

Voorkomen? Dat doe je zo:

Hou je neus vrij

Een verkoudheid begint meestal met een snotneus. Daarom is het belangrijk om de neusslijmvliezen te doen slinken. Snuit regelmatig je neus in de winterperiode en gebruik eventueel een neusspray. Sprays met fysiologische zouten zijn zeker het proberen waard: ze maken ingedikt slijm dunner, zodat het makkelijker loslaat. Gebruik bij voorkeur een niet-irriterende hypertone neusspray of neusspoeling zoals bijvoorbeeld die van Sterimar en Physiomer.

Was je handen

Is er in je omgeving iemand met een verkoudheid? Was je handen dan dagelijks een paar keer extra. Sowieso na elke maaltijd, maar ook na elke aanraking of lichamelijk contact. Door je handen te wassen, spoel je eventuele virusdeeltjes weg vooraleer ze zich een weg naar je neus en keel banen. Gebruik ontsmettende of desinfecterende handgels om virussen of bacteriën te doden!

Zorg dat je uitgerust bent

Wie niet ziek wil worden, houdt zijn afweersysteem het best in topconditie. En dat wil zeggen: voldoende rusten. Slaaptekort in combinatie met stress verhoogt de vatbaarheid voor virussen en vertraagt het genezingsproces.

Toch geveld door een verkoudheid? Er zijn tal van geneesmiddelen beschikbaar die de hinder verlichten en bovendien zonder voorschrift verkrijgbaar zijn.

 


Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.