Een koortsblaas voorkomen: hoe doe je dat?Als je ooit al een koortsblaas hebt gehad, weet je dat er geen ontkomen aan is… Het begint met een prikkelende tinteling of een branderig gevoel aan je mond of lippen, en eindigt uiteindelijk in een blaas waar je je dagen aan ergert.

Heb je regelmatig last van een koortsblaas, en ben jij op zoek naar een manier om hier voorgoed komaf mee te maken? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Er bestaan geen geneesmiddelen die een koortsblaas kunnen genezen.

Wat kan je dan wel doen om een koortsblaas te onderdrukken?

Zorg voor een goede weerstand

Een koortsblaas voorkomen, doe je eenvoudigweg door een goede weerstand op te bouwen. Voel je je de laatste tijd erg moe en ervaar je meer stress dan anders? Kruip dan op tijd onder de veren en zorg voor genoeg ontspanning!

Dit kan je doen door regelmatig eens goed te gaan sporten, maar ook natuurlijke middeltjes kunnen je helpen bij het verlagen van je stressniveau.

Zo zijn bijvoorbeeld de Passiflora druppels van A. Vogel ideaal om je innerlijke rust weer terug te vinden. Ook een bad met lavendelolie is een uitstekend hulpmiddel om lichaam en geest te ontspannen.

Vitamine C en L-Lysine: de natuurlijke wondermiddelen

Een andere manier om koortsblazen te voorkomen, is het eten van gezonde voeding. Als je veel fruit en groenten eet, zal je minder snel last krijgen van een koortsblaas, dan wanneer je regelmatig ongezonde voeding eet.

Bij je voeding is het vooral van belang dat je let op een voldoende inname van vitamine C. Deze vind je bijvoorbeeld terug in rode paprika, aardbeien, sinaasappelen, kiwi en aardappelen.

Eet je regelmatig voedingswaren met vitamine C, maar heb je toch nog steeds een vitaminetekort? Dan kan je dit tekort aanvullen met supplementen.

Ook L-Lysine helpt bij het voorkomen van een koortsblaas. L-Lysine is een essentieel aminozuur, wat wil zeggen dat ons lichaam dit niet zelf kan aanmaken. Voor de opname van dit aminozuur zijn we dus volledig afhankelijk van onze voeding en eventuele supplementen.

Je huisdokter kan als je heel gevoelig bent voor koortsblazen ook een kuur met tabletten of crème met het geneesmiddel aciclovir voorschrijven, maar dit is niet vrij te verkrijgen.   

Pas op met blootstelling aan zonlicht

Het wordt regelmatig gezegd, maar ook in dit geval geldt: overdaad schaadt!

Wees dus voorzichtig en zorg voor voldoende bescherming wanneer je met je gezicht in de zon komt.

De zon is één van de grootste veroorzakers van koortsblazen, omdat deze het herpesvirus activeert. Smeer je dus altijd in met een goede zonnecrème en zorg voor een lippenbalsem met een degelijke UV-factor.

Let op: dit geldt niet alleen tijdens de zomer, maar ook wanneer je op wintersport gaat!


Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.