Last van een hoge bloeddruk? Zo los jij dit op!Ongeveer 30 procent van de bevolking lijdt aan een hoge bloeddruk of hypertensie. Toch weet maar liefst een kwart van deze mensen niet dat ze hieraan lijden, ondanks het feit dat een verhoogde bloeddruk verschillende gevaren met zich meebrengt, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

In de meeste gevallen heeft de verhoging te maken met een combinatie van erfelijke factoren en een levenswijze die niet is aangepast aan de huidige leeftijd. Immers, hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt op een hoge bloeddruk.

Maar wanneer spreek je nu eigenlijk van een hoge bloeddruk en wat kan je doen om deze opnieuw te verlagen?

Wanneer spreek je van een hoge bloeddruk?

Over het algemeen is er sprake van een hoge bloeddruk wanneer de waarden hoger zijn dan 140 en 90 mmHg. Kanttekening: voor mensen met suikerziekte of een chronische nierziekte, worden aangepaste waarden gehanteerd.

Je hoeft je gelukkig niet meteen zorgen te maken wanneer je bloeddruk eens een keer hoger is dan normaal. Je lichaamshouding, je emoties en het uitoefenen van bepaalde activiteiten hebben namelijk allemaal hun invloed op de druk op je bloedvaten. Bij sommige mensen verhoogt deze zelfs van zodra ze de spreekkamer van de arts binnenkomen!

Één meting is dus onvoldoende om na te gaan of je al dan niet aan een hoge bloeddruk lijdt. Om volledig uitsluitsel te geven, dienen er drie metingen op drie verschillende tijdstippen plaats te vinden.

Wie met een hoge bloeddruk kampt, kan trouwens ook zelf geregeld zijn bloeddruk meten met een bloeddrukmeter. Op deze manier hoef je niet altijd naar de arts te lopen en kan je gewoon bij een volgende visite je eigen opgemeten waardes doorgeven.

Symptomen van een hoge bloeddruk

Doorgaans zal je zeer weinig merken wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk. Enkel wanneer deze lang aanhoudt en extreem hoog is kunnen volgende symptomen optreden:

Toch is het tijdig ontdekken van een hoge bloeddruk ten zeerste aangeraden. Hij veroorzaakt immers aderverkalking en kan op termijn dus niet alleen voor een hartinfarct, hartfalen, een beroerte of permanente oog- en nierbeschadiging zorgen, maar ook voor de aantasting van verschillende organen.

Heb je sowieso al last van aderverkalking? Neem dan dagelijks de Alfa q10 softgels van Nutripharma in.

Hoe een te hoge bloeddruk verlagen?

Wil je je bloeddruk zo snel mogelijk verlagen? Dan is de eerste stap om je dieet- en leefgewoonten aan te passen. Hieronder enkele tips:

  • Matig alcoholgebruik;
  • Gebruik zo weinig mogelijk zout;
  • Eet voldoende fruit en groenten;
  • Beweeg min. 30 minuten per dag;
  • Rook niet;
  • Ga op dieet indien je te zwaar bent;
  • Zorg dat je cholesterol niet te hoog is.

Naast een aangepaste levensstijl, helpt het eveneens om bloeddrukverlagende tabletten in te nemen. De nieuwe Tensiofytol tabletten van Tilman bijvoorbeeld, bevatten het extract van olijfbladeren en zijn een echte aanrader om de bloeddruk te verlagen. Ook de softgels van Morepa Plus zijn een goed hulpmiddel. Bovendien zorgen deze laatste eveneens voor een betere circulatie.


Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.