Tips om een litteken te verzorgenIedereen krijgt vroeg of laat wel eens te maken met een litteken. Sommige zijn klein en nagenoeg onzichtbaar, andere zijn groter en vallen meteen op. Wat het ook zij, littekens kunnen je een onzelfzeker gevoel bezorgen, zeker als ze niet mooi genezen. Als je ze op de juiste manier behandelt en verzorgt, echter, kun je ze verminderen en in sommige gevallen zelfs genezen. Vooral ‘verse’ littekens kun je goed behandelen, dus let op dat je tijdig het nodige onderneemt.

Op zoek naar een effectief middeltje om een litteken te verzorgen?

Littekencrème

Verkleuring, verdikking en vervorming voorkomen? Dan moet je de hulp inschakelen van een littekencrème. Deze moet je telkens zachtjes masseren in de huid om de bloedsomloop te stimuleren.

Cicaplast van La Roche Posay, bijvoorbeeld, is uitermate geschikt om huidherstelling te versnellen. Het bevat een mineralencomplex van koper, zink en mangaan om de aanmaak van nieuwe cellen te stimuleren, alsook madecassoside om de huid optimaal te laten helen. Ook de Remescar siliconen stick is een topper. Deze vermindert de zichtbaarheid van nieuwe, maar ook oude littekens.

Siliconengels en -pleisters

Naast littekencrèmes kun je ook siliconengels en -pleisters gebruiken om een litteken te verzorgen. Deze bevatten doorgaans een siliconenlaag die toelaat om het vocht vast te houden op de plek van het littekenweefsel.

Maak altijd de huid goed schoon en dep goed droog voor gebruik! Verder doe je er goed aan om de behandeling de nodige tijd te geven. Siliconengels en -pleisters zijn bijzonder effectief, maar hebben wel minstens twee maanden nodig. Vanaf dan ervaar je merkbare verbetering en verzachting.

Littekens verzorgen

Littekens volledig verwijderen is helaas niet mogelijk, maar met de middeltjes hierboven kun je ze in ieder geval aanzienlijk verminderen. Mijd zeker zonnebanken of UV-bestraling, althans als het litteken nog recent is. Gebruik een zonnecrème in de vorm van een stick om het litteken te beschermen. Licht kan namelijk de wondgenezing beïnvloeden en de kleur en de structuur van de huid veranderen. Hou verder de beschadigde huid altijd zacht en soepel met behulp van huidcrème.

 

 


Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.