Wat te doen tegen menstruatiepijn? Volg deze 3 tipsVeel vrouwen hebben tijdens hun ongesteldheid last van menstruatiepijn. Denk daarbij onder meer aan stemmingswisselingen, hevige krampen in de onderbuik en pijn aan de onderrug. Vooral jonge vrouwen tussen 15 en 25 jaar krijgen te maken met deze vervelende ongemakken. Dat kan bijzonder hinderlijk zijn, al helemaal omdat je tijdens deze levensfase zeer actief bent.

Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om menstruatiepijn tegen te gaan, te behandelen, te voorkomen of te onderdrukken.

De oorzaak van menstruatiepijn

Menstruatiepijn vindt meestal plaats vlak voor en tijdens de menstruatie. Tijdens de menstruatie stijgt namelijk de productie van prostaglandinen in het baarmoederslijmvlies. Deze veroorzaken een samentrekking van de spieren van de baarmoeder en dus de loslating van het slijmvlies. Bij een teveel aan prostaglandinen, ontstaan er krampen in de onderbuik.

Sommige vrouwen hebben slechts last van kortdurende krampen, terwijl anderen een constante, zeurende pijn voelen.

Daarnaast gaan menstruele krampen vaak gepaard met:

  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • misselijkheid
  • braken
  • diarree
  • duizeligheid

Neem vitaminen en mineralen om de pijn te verzachten

De inname van bepaalde vitaminen en mineralen helpt menstruatiepijn te verlichten en in sommige gevallen zelfs te voorkomen.

Zo zorgt magnesium er bijvoorbeeld voor dat de samentrekking en de duur van de spierkrampen in de baarmoeder onder controle blijft. Bovendien zorgt magnesium dat je je actief blijft voelen en je dus niet aan levenskwaliteit dient in te boeten. Ons advies? Neem dagelijks één tablet van de Biocure magnesium kuur - zo heb je meteen 50% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid opgenomen.

Naast magnesium, speelt vitamine B6 ook een belangrijke rol. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat het magnesium goed wordt opgenomen. De Ferro Vital kuur van Ortis bevat naast vitamine B6 ook nog een aantal andere vitaminen en mineralen die de menstruatiepijn helpen te verlichten. 

Tot slot zijn tabletten met teunisbloemolie ook een effectief middel om pijn te bestrijden. Teunisbloemolie onderdrukt namelijk het premenstrueel syndroom en voorkomt uitwerkingen zoals neerslachtigheid, vochtophoping en buikongemakken.

Neem een warm bad als ontspanning

Ook warmte kan de menstruatiepijnen tijdelijk doen afnemen. Een warm bad met etherische oliën is dus ideaal om te ontspannen!

De Kneipp badolie met arnica-extract, abreuva, rozemarijn en naaldbomen zorgt voor een rustgevend effect en verzacht de pijn in de rug en de onderbuik.

Verlicht menstruatiepijn met de juiste pijnstillers

Helpen bovenstaande tips niet voldoende? Dan is de juiste medicatie ook een mogelijke oplossing. Een pijnstiller op basis van ibuprofen zorgt voor een snelle verlichting van menstruatiepijnen. Aspirines daarentegen kan je best vermijden aangezien deze je bloed verdunnen.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.