Last van ondergewicht? Zo kom jij gezond aan!Hoewel we vaak geconfronteerd worden met de gevaren van overgewicht, zijn er ook verschillende mensen in België die te kampen hebben met ondergewicht.

Over het algemeen spreken we van ondergewicht als de Body Mass Index, oftewel de BMI, daalt beneden 18,5.

In de praktijk daarentegen spreken we al van deze term van zodra er een verhoogde kans is op een tekort aan voedingsstoffen zoals eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen.

Heb jij al jaren last van ondergewicht of een BMI lager dan 18.5, en wil je daar graag iets aan veranderen?

Volgende tips helpen je om in een mum van tijd gezond aan te komen!

Geen cardio, wel krachttraining

Wanneer je aan ondergewicht lijdt en je de moeite wil doen om gezond aan te komen, krijg je vaak het foutieve advies om te stoppen met sporten.

Het is inderdaad zo dat sporten effectief zorgt voor een hoger calorieverbruik en je dus ook meer calorieën zal moeten eten om dit tekort opnieuw weg te werken, maar er zijn ook verschillende sporten zoals zware krachttraining, die er net voor zorgen dat je je ondergewicht sneller inruilt voor een gezond gewicht.

De beoefening van krachttraining zorgt er namelijk voor dat je meer spieren krijgt, en je op termijn dus een hoger cijfer op de weegschaal ziet staan.

Wel geldt bij krachttraining steeds de regel dat je je trainingen het best zo kort mogelijk houdt, en weinig herhalingen met een zwaar gewicht te verkiezen zijn boven veel herhalingen met een lichter gewicht. Op die manier geef je je spieren de meeste prikkels en zal je dus sneller spierweefsel ontwikkelen.

Daarnaast bestaan er ook nog bepaalde voedingsmiddelen zoals Creabol en Energy gel van Trisport Pharma. Deze producten zorgen ervoor dat je tijdens de training over meer kracht beschikt, en dat je na je training sneller recupereert.

Gezonde, maar calorierijke producten

Verder is het voor mensen met ondergewicht ook ten zeerste aangeraden om gezonde, maar calorierijke producten te consumeren. Dit kan zowel in de vorm van drankjes, als in de vorm van vast voedsel.

Zo zijn bijvoorbeeld smoothies en andere zuivelproducten het perfecte tussendoortje om rond je maaltijden op te bouwen en zo extra vitamines en eiwitten binnen te krijgen.

Ook volgende producten zijn ideaal wanneer je niet zo graag een grote hoeveelheid van bepaalde producten eet, maar toch eenvoudig een aantal extra calorieën wil binnenkrijgen:

  • noten
  • avocado
  • vette vis
  • olijfolie
  • kaas
  • gedroogd fruit

Heb je een drukke levensstijl waardoor je vaak de tijd niet vindt om uitgebreid te koken met energierijke producten, en vind je het bijgevolg dus moeilijk om je dagtotaal aan calorieën op te krikken?

Probeer dan eens de 2kcal drink van Fresubin. Deze bestaat in verschillende smaken waaronder cappuccino, bosvruchten en perzik-abrikoos, en bevat telkens 400 kcal per drankje.

Voedingsschema’s op basis van je BMR en AMR

Een laatste tip: bereken je Basaal Metabolisme (BMR) en je Actief Metabolisme (AMR), en maak op basis hiervan een aantal voedingsschema’s.

Je BMR of Basaal Metabolisme geeft aan hoeveel calorieën je lichaam verbruikt als het volledig in rust is. Wanneer je ondergewicht hebt, is het de bedoeling om een ruim aantal kcal te consumeren dat boven je BMR ligt, zodat je meer kans hebt om aan te komen.

Je AMR of Actief Metabolisme daarentegen is je BMR, verhoogd met het aantal calorieën dat je iedere dag verbruikt met je basisbeweging en andere activiteiten.

Van zodra je weet hoeveel je BMR en je AMR bedragen, is het tijd om voedingsschema’s op te stellen, waarbij je voldoende aandacht schenkt aan proteïnen, koolhydraten en eiwitten.

Door effectief op te schrijven wat je allemaal eet, zal je pas echt zicht krijgen op het aantal calorieën dat je consumeert en effectief nodig hebt om je ondergewicht om te zetten in een gezond gewicht.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.