Oorproblemen en oorpijn tegengaan? Dat doe je zo!Iedereen krijgt vroeg of laat wel eens te maken met oorpijn. Denk maar aan vervelende klachten zoals een druk in je oren, een verminderd gehoor of jeukende oren. Het gevoel van oorpijn kan op verschillende wijzen ontstaan. Meestal ligt hier een verkoudheid of een oorontsteking aan de basis - dit valt heel gemakkelijk op te lossen!

Daarnaast bestaan er ook andere oorklachten zoals een voortdurende pieptoon in je oren of doofheid. Hier spreken we over een permanent oorprobleem als gevolg van gehoorbeschadiging. Deze kwaaltjes zijn minder eenvoudig te genezen. Draag dus altijd zorg voor je oren en bescherm ze indien nodig!

Verkoudheid of oorontsteking

Bij een verkoudheid of oorontsteking zwelt het slijmvlies in je oor op. Hierdoor ontstaat een vochtophoping achter het trommelvlies, wat voor oorpijn en een druk op de oren zorgt. De boodschap is dus om zo snel mogelijk komaf te maken met je verkoudheid.

Wanneer een verkoudheid blijft aanhouden, kan dit op termijn omslaan in een oorontsteking.

Bij kinderen resulteert dit vaak in een middenoorontsteking, wat gepaard gaat met hevige pijn en koorts. Om deze pijn en koorts te bestrijden, bestaan er verschillende middelen. Hetzij in de vorm van een siroop zoals die van Nurofen, hetzij in de vorm van poederzakjes zoals die van Dafalgan. Voor de allerkleinsten bestaat er een siroop van Nurofen.

Volwassenen ervaren voornamelijk ontstekingen aan het uitwendige oor. Hierbij helpen pijnbestrijders zoals Spidifen.

Oorprop of verstopt oor

Een opstapeling van oorsmeer kan een oorprop of verstopt oor veroorzaken. Het is de meest voorkomende aandoening van de gehoorgang.

Dit oorprobleem los je heel eenvoudig op door je oren op de juiste manier te reinigen. Gebruik hiervoor een goede oorspray zoals die van Audilyse.

Oorsuizingen of tinnitus

Heb je continu een piepend geluid in je oor terwijl er geen omgevingsgeluid is? Dan is er sprake van oorsuizingen of tinnitus. Deze vorm van oorproblemen ontstaat voornamelijk door langdurige blootstelling van de oren aan luide geluiden, zoals bijvoorbeeld een concert.

Eenmaal dat deze oorklachten zich voordoen, bestaat er geen doeltreffende behandeling om de suizingen terug te doen afnemen. Om schade op lange termijn te vermijden, doe je er met andere woorden goed aan om altijd zorg te dragen voor je oren. Dit kun je doen door in verschillende situaties oordopjes te dragen, zoals bijvoorbeeld in het vliegtuig, op een concert, tijdens het zwemmen…  

Oordopjes bestaan in zachte (kneedbare) vorm en harde vorm, en zijn niet duur. Geen reden dus om niet te investeren in je oren!


Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.