Maak komaf met je opgeblazen buikEen opgeblazen buik: we hebben er allemaal wel een keertje last van. Zeker tijdens en na de feestdagen zijn we er extra gevoelig voor. Dat hoeft ook niet te verbazen, de afgelopen 7 à 10 dagen hebben we heel wat gevierd, en daar hoorden natuurlijk de nodige drank, hapjes, (voor)gerechten en desserts bij. Die overvloed aan lekkers bezorgt sommige mensen een opgeblazen gevoel, pijn, winderigheid en soms zelfs misselijkheid. Heb jij geen boodschap aan een opgeblazen buik? Lees er dan snel onze tips op na.

Juist eten, dat doe je zo

Last van een opgeblazen buik? Dat betekent dat er opgehoopte gassen in je maag of darmen zitten. Dat is natuurlijk erg vervelend, zeker omdat het best pijnlijk kan zijn, maar doorgaans is een opgeblazen buik erg onschuldig en gaat het euvel redelijk snel voorbij. Als je een opgeblazen gevoelt wilt vermijden in de toekomst, doe je er goed aan om minder veel en minder snel te eten.

Eet zeker ook genoeg fruit, groenten en peulvruchten. Deze bevatten oplosbare vezels, wat gunstiger is voor je buik dan onoplosbare vezels zoals in graanproducten en volkorenbrood. Om constipatie tegen te gaan, kan je eveneens beroep doen op Benefiber vezel-supplement of Movicol oplosbare zakjes.

Gun je spijsverteringsstelsel rust

Een opgeblazen buik is vaak te herleiden naar problemen met de spijsvertering. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je maag niet alle soorten voedsel even goed verteert. Doorgaans liggen vette, zware of sterk gekruide gerechten aan de basis van een opgeblazen gevoel. Ook koffie en alcohol zijn typische boosdoeners. Blijf een tijdje weg van deze voedingsmiddelen en laat je spijsverteringsstelsel rusten!

Wees extra aandachtig als je van nature gevoelig bent voor darmkrampen of last hebt van lactose-intolerantie, coeliakie, glucose-intolerantie of prikkelbare darmsyndroom.

Een opgeblazen buik verhelpen

Op je voeding letten, is een goede eerste stap als je te kampen hebt met een opgeblazen gevoel. Verder doe je er goed aan om in beweging te blijven - dat houdt je darmen in beweging en helpt om een opgeblazen buik te verhelpen. Ook supplementen, zoals bijvoorbeeld Probiotica, hebben een gunstig effect op je spijsvertering. Probiotica helpt je maag bij de vertering, waardoor je darmen minder (of minder snel) worden geprikkeld.

Een opgeblazen gevoel gaat vaak ook gepaard met winderigheid. Een goede oplossing om dit te verlichten is het gebruik van Imonogas capsules na je hoofdmaaltijd van de dag.

 


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.