Spataders behandelen zonder operatieGesprongen haarvaatjes en spataders: ze zijn behoorlijk ontsierend voor je benen en maken dat een groot deel van de bevolking niet graag rondloopt met blote stappers. Vooral spataders zorgen dat we ons niet zelfzeker voelen. De blauwachtige spatten aan de oppervlakte van de huid worden veroorzaakt door een slechte aanleg van de aderklepjes enerzijds, en een minder elastische aderwand anderzijds. Spataders zijn een erfelijk fenomeen en komen vaker voor na zwangerschappen.

Allemaal goed en wel, horen we je denken, maar wat kun je doen om spataders te behandelen?

Steunkousen en compressietherapie

Als je langdurig staat of zit, gaat de zwaartekracht je op den duur parten spelen. Een mogelijke oplossing is om compressiekousen of steunkousen te dragen, toch zeker bij staand of zittend werk. Ook je benen inzwachtelen of compressietherapie kunnen uitkomst bieden. Deze zorgen namelijk voor de nodige tegendruk om spataders tegen te gaan.

Spataders behandelen met rutine

Hoe je spataders nog kunt behandelen? Vitamine p of ‘rutine’ is een stof die spataderen helpt voorkomen. Rutine is een flavonoïde die onder meer voorkomt in asperges, rabarber en citrusvruchten. Je kunt het ook krijgen in de vorm van supplementen.

Spataders voorkomen?

Helaas kun je de vorming van spataders niet tegenhouden als je er erfelijk voor bent aangelegd. Wat je wel kunt doen, is veel stappen en via cardiotraining je beenspieren en kuitspieren sterker maken. Als je veel sport en geen staand werk doet, kun je al veel bereiken.

Ook overgewicht is een bevorderende factor. In vorm blijven en op je eten letten dus!