Te veel gegeten? Zo laat je je eten sneller zakken!De feestdagen zijn in aantocht, wat waarschijnlijk betekent dat je agenda volgepland staat met feestjes waar er eten in overvloed zal zijn en je het zinnetje ‘Oh, ik heb te veel gegeten’ uit menig mond zal horen.

Na het eten met een overvol, opgeblazen gevoel op de bank ploffen klinkt aantrekkelijk, maar je kunt misschien beter volgende zaken doen om je eten sneller te laten zakken of een overvol gevoel te voorkomen.

Bewegen zorgt voor een betere spijsvertering

Alhoewel je na het eten wellicht een fijn dutje wil doen, is dat niet meteen het beste plan om je eten te laten zakken. Door met een volle maag te gaan liggen, heeft je lichaam meer moeite om het eten naar de darmen te voeren. Je kunt dan zelfs last krijgen van brandend maagzuur. Rechtop blijven zitten is dus de boodschap.

Nog beter is om te bewegen na het eten. Moet je dan intensief gaan sporten? Neen, ook dat is niet het beste plan. Het is dan weer wel een goed idee om een wandeling te maken. Bewegen bevordert namelijk je spijsvertering.

Geen (koud) water drinken meteen na het eten

Wil je voorkomen dat je na het zoveelste feestje te veel gegeten hebt? Drink dan doorheen de dag genoeg water. Water zorgt al voor een voller gevoel, waardoor je minder trek zult hebben en dus minder eet. Daarnaast houdt het regelmatig drinken van water je spijsvertering op gang.

(Te veel) water drinken direct na het eten, is dan weer niet zo goed. Water maakt immers dat de spijsverteringssappen in je maag verdund worden. En als die verdund zijn, vertraagt dat het verteringsproces, wat ervoor zorgt dat je langer een overvol gevoel hebt.  

Hou rekening met de volgorde waarin je voedingsmiddelen eet

Je hebt voedingsmiddelen die licht verteerbaar zijn en je hebt er die moeilijk verteerbaar zijn. Wanneer je eerst moeilijk verteerbare voedingsmiddelen eet, kunnen die de lichter verteerbare voedingsmiddelen blokkeren. Zo’n blokkade leidt tot een slechte spijsvertering en een overvol gevoel.

Wil je dat je eten sneller zakt? Probeer dan altijd eerst de licht verteerbare voedingsmiddelen te eten.

Daarnaast is het goed om rekening te houden met voedingsmiddelen die voor een opgeblazen gevoel zorgen.


Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.