Tips om een blaasontsteking te genezenBlaasontstekingen komen best vaak voor, en dan vooral bij vrouwen. Ongeveer de helft van de vrouwelijke bevolking krijgt er ooit mee te maken. Geen zorgen, een blaasontsteking is een goedaardige aandoening en doet geen kwaad, al blijft het natuurlijk een vervelend en af en toe pijnlijk probleem. Heel specifiek zijn het vooral zwangere vrouwen die gevoelig meer kans maken op een blaasontsteking - en dit omdat de blaas opzij wordt geduwd door de baarmoeder. Bij mannen wijst een blaasontsteking doorgaans op prostaatproblemen.

De oorzaken van een blaasontsteking

Hoe wordt een blaasontsteking precies veroorzaakt? Het antwoord is eenvoudig: door bacteriën. Deze gaan vervolgens het slijmvlies in de urineblaas besmetten. Vaak gaat een ontsteking gepaard met een verhoogde plasdrang en een brandend gevoel. Geef bacteriën geen vrij spel en let op mogelijke infectiebronnen (zoals bijvoorbeeld katheters), perioden van verminderde weerstand, te weinig drinken, ondermaatse toilethygiëne en geparfumeerde producten.

Wat je kunt doen om een blaasontsteking te genezen?

1. Extra vitamine C nemen

Als je last hebt van een blaasontsteking, doe je er goed aan om extra vitamine C te nemen. Vitamine C heeft een positieve invloed op de zuurtegraad van de urine en vergroot je weerstand tegen verdere infecties. Ook C-will kan hierbij helpen.

2. Regelmatig je handen wassen

Zowel preventief als ter genezing van een blaasontsteking, hou je er best een goede toilethygiëne op na. Na het plassen de vagina steeds afkuisen van voor naar achter. Was regelmatig je handen, zeker na het gebruik van het toilet. Ook ervoor is een aanrader. Gebruik het liefst specifieke handverzorgingsproducten.

3. Veel water drinken

Door veel water te drinken, tot twee liter per dag, hou je je blaas schoon. Zo spoel je bacteriën door en hou je de blaas en urinebuis schoon. Ook cranberrysap of water met citroensap, zijn een mogelijkheid.

Cranberry kan ook in tabletvorm ingenomen worden, zowel preventief als curatief.

4. De pijn stillen met paracetamol

Veel last van pijn? Gebruik een pijnstiller om op een pijnvrije manier van je blaasontsteking af te komen.

Blaasontsteking genezen: hoe lang duurt het?

Een blaasontsteking is eerder onschuldig en gaat meestal snel voorbij. Doorgaans zijn de klachten al na een paar dagen verdwenen. Blijft de ontsteking je parten spelen? Raadpleeg dan je arts - hij zal je een licht medische behandeling voorschrijven.

 


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.