Veilig barbecuen deze zomer: brandwonden voorkomen en genezenBij het eerste straaltje zon wordt in België massaal de barbecue bovengehaald. We doen niets liever dan bij zonnig weer familie en vrienden uit te nodigen en gezellig te bakken, braden en grillen. Heel leuk allemaal natuurlijk, het zonnetje, lekker eten, een fris drankje en goed gezelschap, maar helaas niet altijd zonder gevaar. En dan hebben we het in dit geval niet over ‘overeten’. Ook brandwonden zijn een reëel gevaar.

Hoe veilig barbecuen en vervelende brandwonden voorkomen? Lees het hieronder!

Hoe veilig barbecuen?

Brandwonden kunnen de barbecuepret snel de das omdoen. Het komt erop aan om het risico zo klein mogelijk te maken. Dat doe je in de eerste plaats door je barbecue een veilig plaatsje te geven op een stevige ondergrond. Je kiest het best een windvrije plaats niet te dicht bij tafellakens of parasols. Zo vermijd je dat het vuur overslaat.

Ziezo, tijd om de barbecue aan te steken. Bij veilig barbecuen horen natuurlijk ook veilige aanmaaktips. Gebruik in de eerste plaats geen aanmaakmiddelen die een steekvlam kunnen veroorzaken - methanol, brandgel en petroleum laat je dus beter links liggen. Gebruik ook nooit extra brandstof op een brandende barbecue!

Geef de voorkeur aan aanmaakblokjes, die je bovenop de houtskool plaatst. Gebruik een lange lucifer om deze aan te maken en wacht vervolgens 20 minuten tot de barbecue klaar is voor gebruik.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Veilig barbecuen zit hem vaak in de kleine dingen. Vermijd om met meerdere mensen tegelijk de barbecue te bedienen. Je stelt het best een verantwoordelijke aan die een linnen schort en handschoenen draagt. Gebruik barbecuevleestangen om het vlees te ‘hanteren’ en prik niet in het vlees, dit geeft namelijk extra vlammen! Verplaats verder nooit een barbecue die nog warm is en begin pas op te ruimen als de barbecue helemaal is afgekoeld!

Middeltjes tegen brandwonden

Heeft er zich toch een ongelukje voorgedaan? Dat kan natuurlijk gebeuren, zelfs als je de nodige voorzorgen nam. Voorzie daarom altijd een emmer water of een brandblusser in de buurt.

Koel eventuele brandwonden met lauw leidingwater en gebruik vervolgens een gaaskompres om verzachtende zalf aan te brengen. Gebruik bij voorkeur de kompressen van Melolin: deze kleven namelijk niet in de wonde! Maak het kompres vast met een pleister of hydrofiele windel of zelfklevende fixatiezwachtel, en klaar is kees! Gebruik eventueel een ontsmettend product zoals Cedium-spray bij ergere wonden.

 


Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.