Het nut van vitamine C voor de gezondheid was reeds beschreven door Hippocrates. Zeelui die maanden op zee waren en geen vers fruit en groenten konden eten vertoonden een ziekte die bekend was onder de benaming scheurbuik. Deze kon dodelijk aflopen maar was ook snel te genezen door toedienen van vitamine C.

Bronnen van vitamine C

Het best kan je vitamine C via de natuurlijke weg innemen. De voornaamste bronnen van vitamine C zijn vruchten en groenten zoals: rozenbottels, tomaten, bessen, aardbeien, citroenen, sinaasappels en grapefruit.

Ze komen in kleinere hoeveelheid voor in aardappelen en brood. Doordat brood en aardappelen regelmatig op ons menu staan, is deze bron ook niet te verwaarlozen. Vitamine C is bekend onder de scheikundige naam ascorbine zuur en is perfect kunstmatig na te maken. Kunstmatige vitamine C kan in tablet of poedervorm aangekocht worden.

Vitamine C is in kleine hoeveelheden nodig en doordat het water oplosbaar is kan je met deze vitamine geen overdosering krijgen. Het teveel wordt gewoon weer uitgewaterd.

Nut van vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol in de aanmaak van steunweefsel in ons lichaam zoals: kraakbeen, beenweefsel en tandweefsel. Het is het onontbeerlijk bij:

  • de vorming van afweerstoffen tegen allerlei infecties
  • de aanmaak van de rode bloedlichaampjes.
  • het aaneensluiten van de cellen van de bloedvatenwand
  • de aanmaak van enkele hormonen,
  • de opname van ijzer in de darmwand
  • de opname van vitamine E in de huidcellen
  • het goed functioneren van diverse enzymsystemen
  • de vorming van bijnierschors hormoon.

Recent blijkt deze vitamine C ook belangrijk bij het voorkomen en genezen van kanker.

Behoefte aan vitamine C

De behoefte aan vitamine C is gemakkelijk met een voldoende gevarieerde voeding met vers fruit en groenten te voldoen. Een dosis van 50 mg per dag is voldoende het teveel kan je immers niet opslaan en wordt via de urine verwijderd. De verzadigingsgrens is 100 tot 150 mg.

Het gebruiken van vitamine C tabletten is af te raden en alleen nuttig wanneer er geen verse bronnen van deze vitaminen voorhanden zijn. Bij zwangerschap en ziekte is de behoefte aan vitaten gebruiken.

Ziektes die te wijten zijn aan een tekort van vitamine C

Scheurbuik, door een langdurig tekort aan vitamine C, kan dodelijk aflopen. Minder ernstig zijn oververmoeidheid, slechte eetlust, het gemakkelijk oplopen van infectie ziekten en tandvleesontstekingen.