Vitamines voor je babyAls je van plan bent om je kleine schat borstvoeding te geven, let er dan zeker op dat je hem of haar ook extra vitamines geeft. Moedermelk is van nature laag aan de essentiële vitamines D en K - deze bijgeven in de vorm van een oplossing is cruciaal voor de gezondheid van je baby.

Vitamine D voor groei

Waarom extra vitamine D zo belangrijk is voor je baby? Vitamine D bevordert de groei en ontwikkeling van het beendergestel van je kleintje, en kan helaas door de moeder niet worden beïnvloed via de voeding. Het is aangewezen voor kinderen tot en met zes jaar oud om dagelijks 400 IE vitamine D binnen te krijgen. Een tekort kan onder meer resulteren in rachitis, een botaandoening.

Handig helpers voor vitamine D zijn D-Cure, Nutrivit d3 en D-ixX. Deze worden toegediend in de vorm van druppels en helpen onder meer om de opname van calcium te bevorderen, de spieren in goede conditie te houden en het afweersysteem te ondersteunen.

Vitamine K voor bloedstolling

Ook vitamine K is een belangrijke extra voor je baby. Een tekort kan zelfs leiden tot gevaarlijke bloedingen! Vitamine K is in zeer lage hoeveelheden aanwezig in moedermelk en kan, net als vitamine D, niet worden beïnvloedt door voeding. In het geval van kunstvoeding is het weliswaar geen noodzaak om vitamine K als supplement te geven.  Het is aanbevolen om je kleintje 2 mg vitamine K per week toe te dienen, en dat tot de leeftijd van drie maanden. Bij borstvoeding dient men 1 week na de geboorte te starten met vitamine K. Kreeg je kleintje bij de geboorte een toediening van vitamine K? Dan hoef je je nergens zorgen over te maken!

Extra vitamines voor je baby

Je baby alle ondersteuning geven die hij nodig heeft? Dan zijn ook extra ijzer en extra fluor niet verkeerd. Zeker aangezien mama na zes maanden door haar ijzervoorraad zit, is flessenvoeding met extra ijzer een must. Maar ook in vlees vind je ijzer. Vanaf 6 maanden mag er dus vlees toegevoegd worden aan het eten van je baby. Dit voorkomt bloedarmoede en heeft tevens een positieve invloed op de cognitieve ontwikkeling van je baby. Poetsen met fluorhoudende tandpasta van bij de eerste tanddoorbraak, beschermt op zijn beurt het tandglazuur (extra fluor innemen aan de hand van tabletten of druppels is niet nodig).

 


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.