Wat te doen bij buikgriep?Elk jaar worden heel wat Belgen geveld door buikgriep. Deze infectie van de maagslijmvliezen komt vooral voor in de winter en gaat gepaard met verschillende ongemakken, waaronder misselijkheid, braken en diarree. Doorgaans is het een virus dat slijmvlies in je maag en het darmkanaal aantast, waardoor dit gaat ontsteken. Ook bacteriën en parasieten kunnen echter buikgriep veroorzaken.

In virusvorm wordt het vaak via de handen doorgegeven, maar het kan ook via speekseldruppeltjes en zelfs via lucht en water! Wat je moet doen bij buikgriep en hoe je het kunt voorkomen?

Je lichaam sterk houden

Mensen met een verhoogde weerstand zijn minder vatbaar voor buikgriep. Neem daarom genoeg nachtrust en vermijd stress - het liefst natuurlijk het hele jaar door, maar dubbel tijdens de wintermaanden. Echinaforce van A. Vogel, bijvoorbeeld, is een krachtige tablet die je weerstand versterkt tegen invloeden van buitenaf.

Heeft buikgriep je toch te pakken gekregen? Zorg dan dat je genoeg rust, goed (en vezelarm) eet en uitdroging voorkomt door per dag 2 à 3 liter water, weerstandsverhoger of bouillon te drinken. Bij tekenen van uitdroging kun je ook altijd ORS of Orale Rehydratie Solutie-preparaten nemen. Oplossingen als Gastrolyte ORS, bijvoorbeeld, bevorderen de vochtopname uit de darmen bij dunne ontlasting.

Handhygiëne is cruciaal

Aangezien buikgriep gemakkelijk wordt doorgegeven, is het erg belangrijk om je handen proper en hygiënisch te houden, zowel om infecties te voorkomen als om je te helpen genezen. Was je handen grondig na elk toiletgebruik, bij voedselbereiding, voor en na het eten, en na het schoonmaken en opruimen. Opletten dat je ook tussen de vingers en onder de nagels wast met zeep! En achteraf goed afspoelen, natuurlijk. Dax alcogel wordt vaak gebruikt vanwege zijn bijzonder efficiënte werking tegen verschillende soorten virussen!

Je klachten verzachten

In principe zijn er geen geneesmiddelen om buikgriep te genezen. Toch doe je er goed aan om de hulp in te schakelen van enkele specifieke producten om iets aan de symptomen te doen. Hoofdpijn, koorts en diarree kun je met verschillende middeltjes onderdrukken. Vooral antidiarreemiddeltjes zijn aangewezen, zeker als je niet elke tien minuten naar het toilet kunt hollen.

 


Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.