Hoe wittere tanden krijgen? 4 tips & tricksWittere tanden hebben, is iets waar we allemaal van dromen. Het is dan ook een schoonheidsideaal waar we veel aandacht aan besteden. Zo is er een groot aandeel van de mensen die zijn tanden professioneel laat bleachen, terwijl een ander deel zijn geld uitgeeft aan middeltjes die op het internet worden gepromoot.

Toch hoeft er geen duur prijskaartje te hangen aan wittere tanden. Met een paar eenvoudige tips en het onderhouden van een algemene mondhygiëne kom je al een heel eind!

Gebruik een goede tandenborstel

Een eerste stap richting het verkrijgen van wittere tanden, is het gebruik van een degelijke tandenborstel.

Met een goede tandenborstel wordt bedoeld één die maximaal drie maanden oud is en waarvan de haren mooi recht staan. Daarnaast is het belangrijk dat de haren niet te hard zijn. Een te harde tandenborstel tast immers je tandvlees en tandglazuur aan.

Wil je nog een stapje verder gaan en meteen blijvend investeren in je gebit? Koop dan een kwalitatieve, elektrische tandenborstel. De Oral B pro 2500, 3000 en 5000 zijn echte aanraders voor volwassenen. Deze verwijderen tot 70 procent meer tandplak dan gewone tandenborstels en zijn erop voorzien om elke tand individueel te poetsen. Bovendien zorgen ze voor een perfecte, ronde beweging die veel moeilijker bereikt kan worden met een gewone tandenborstel.

Oral B heeft trouwens ook verschillende tandenborstels voor kinderen op de markt gebracht. De Oral-B Stages Power Kids met Mickey Mouse bevat zelfs een muzikale timer zodat jouw kleintje met plezier twee minuten zijn of haar tanden poetst.

Poets je tanden niet meteen na het eten

Velen poetsen hun tanden meteen na elke maaltijd en/of tussendoortje. Dit doet je gebit helaas meer kwaad dan goed.

Door meteen na het eten of drinken je tanden te poetsen, dringt het zuur dieper in je tandglazuur en de laag die eronder ligt.

Je kan dus beter een uurtje wachten alvorens te poetsen. Zo wordt je tandglazuur niet aangetast en krijg je sneller wittere tanden.

Flos regelmatig

Het lijkt vanzelfsprekend om te flossen indien je wittere tanden wil, maar toch gebruikt de overgrote meerderheid van de mensen geen flosdraad of een gelijkaardige variant, zoals interdentale borsteltjes.

Dit komt hoofdzakelijk doordat flossen de eerste keren vrij ongemakkelijk aanvoelt en je tandvlees mogelijks kan bloeden.

Toch is het de meest effectieve manier om vuil tussen je tanden te verwijderen waar je met een gewone tandenborstel niet aankan.

Wie een snel en zichtbaar resultaat wil bereiken, kan best zijn of haar tanden ‘s avonds flossen voor het tandenpoetsen.

Spoel na met mondspoelmiddel

Eindig een poetsbeurt van je tanden altijd met een krachtig mondspoelmiddel. Mondspoelingen zijn doeltreffender dan tandpasta en flosdraad doordat ze eenvoudig en snel iedere plek in jouw mond kunnen bereiken.

In enkele ogenblikken bestrijden ze mogelijke tandvleesinfecties en bereiken ze bacteriën die zich zelfs op de moeilijkste plekken bevinden. Een dagelijks gebruik van mondspoelmiddel zorgt ervoor dat je mond met de dag gezonder wordt en dat je op termijn wittere tanden zal krijgen.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.