mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Zwanger worden: wat te doen als je eraan begint?

Wanneer je gestopt bent met anticonceptie en actief bezig bent met zwanger worden, zijn er een aantal zaken die je kunt doen om je voor te bereiden op een ‘gezonde’ zwangerschap. Daarnaast zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je zwangerschap een beetje te bespoedigen.

Neem foliumzuur in

Begin, op het moment dat je probeert zwanger te worden, met het innemen van foliumzuur.

Extra foliumzuur bij de moeder, beperkt het risico op (ernstige) aandoeningen bij de foetus. Zo wordt de kans op een open ruggetje, hazenlip en hartafwijkingen aanzienlijk verkleint.

Monitor je menstruatiecyclus

Een paar dagen per maand heb je kans om zwanger te worden, namelijk de dagen rond je ovulatie. Dit zijn de meest vruchtbare dagen.

Bij vrouwen met een zeer regelmatige cyclus zijn deze dagen makkelijk ‘uit te rekenen’ en te herkennen.

Vrouwen met een onregelmatige cyclus kunnen hiervoor een hulpmiddel gebruiken in de vorm van een ovulatietest. Zo’n test spoort het LH-hormoon in je lichaam op. Dit hormoon is op vruchtbare dagen tot wel 20 keer meer aanwezig dan op niet-vruchtbare dagen.

Streef naar een gezond gewicht

Een gezond gewicht is altijd voornaam. Wanneer je echter zwanger probeert te worden, is het extra van belang om niet (te veel) over- of ondergewicht te hebben.

Te veel overgewicht tijdens een zwangerschap vergroot het risico op zwangerschapsdiabetes. Deze vorm van diabetes komt alleen voor tijdens de zwangerschap en kan grote gevolgen hebben voor de ongeboren baby.

Vrouwen met een te groot ondergewicht hebben vaak een onregelmatige cyclus. Daarnaast zorgt het tekort aan voedsel voor een mindere aanmaak van het LH-hormoon, waardoor de eicellen minder goed rijpen.

Zorg er dus voor dat je gezond eet en leeft. Dat bespoedigt de zwangerschap en vermindert risico’s tijdens de zwangerschap.

Vermijd alcohol en roken

Roken staat erom bekend de vruchtbaarheid te verminderen. Daarnaast vergroot roken de kans op een miskraam en vroeggeboorte. Wanneer je rookt, is het dus aan te raden te stoppen ruim voordat je zwanger wil worden.

Ook (overmatig) gebruik van alcohol vermindert de vruchtbaarheid. Daarnaast kan alcohol een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van de foetus.

Omdat je de eerste weken vaak niet weet dat je zwanger bent en in die weken de aanleg van de belangrijkste organen plaatsvindt, is het verstandig om te stoppen met alcohol te drinken op het moment dat je probeert zwanger te worden.

Overleg het gebruik van medicijnen

Wanneer je medicijnen slikt op het moment dat je zwanger wil worden, kun je dit het best even overleggen met je behandelende arts. Stop ook niet zomaar met bepaalde medicijnen.

Je medicijnen kunnen wellicht aangepast worden zodat deze geen effect hebben op het zwanger worden of de foetus.

Geen stress en geniet

Houd, naast bovenstaande maatregelen, ook vooral in gedachten dan je ervan moet genieten. Proberen zwanger te worden is iets leuks en ook stress heeft een nadelig effect op het zwanger worden.