Het gebruik van de anticonceptiepil in de overgang

De anticonceptiepil is voor het merendeel van de vrouwen nog steeds het meest gekozen voorbehoedsmiddel. Niet alleen voorkom je met de pil dat je ongewenst zwanger raakt, het gebruik ervan zorgt eveneens voor de verlichting van menstruatieklachten.

Maar hoe zit het met het nemen van de pil tijdens de overgang? Kun je de pil gebruiken om overgangsverschijnselen tegen te gaan en te vermijden? Of kun je maar beter stoppen met de pil tijdens de overgang?

Risico op zwangerschap tijdens de overgang

Over het algemeen geldt: hoe ouder je wordt, hoe minder vruchtbaar je bent. Echter, zolang je menstrueert - ook wanneer dit onregelmatig is - bestaat de kans op zwangerschap.

Zelfs wanneer je je in de overgang bevindt, is de mogelijkheid op een zwangerschap niet uitgesloten. Er komen namelijk nog altijd eicellen vrij tot het moment dat je je effectief in de menopauze bevindt. Daarom wordt steeds aangeraden om tot een jaar na de laatste menstruatie voorbehoedsmiddelen te gebruiken.

Let wel, wanneer je al jaren de anticonceptiepil gebruikt, merk je mogelijks minder snel dat je in de overgang komt. De pil zorgt er namelijk voor dat je nog steeds bloedingen kan ervaren. Dit zijn echter onttrekkingsbloedingen in plaats van een gewone menstruatie. Het gebruik van de pil stelt de overgang dus niet uit.

Voordelen van de pil tijdens de overgang

Waarom zou je dan wel de pil blijven nemen tijdens de overgang? Zoals reeds eerder aangegeven, eerst en vooral om ongewenste zwangerschappen tijdens de overgang te vermijden.

Daarnaast kiezen sommige vrouwen er bewust voor om niet te stoppen met de pil, omdat deze eventuele psychologische, lichamelijke en seksuele klachten kan verminderen.

Tijdens de overgang vinden er namelijk hormoonschommelingen plaats die ervoor zorgen dat je gehele lichaam wordt ontregeld. De pil onderdrukt deze schommelingen door een stabiele afgifte van hormonen, waardoor je dus als het ware meer controle krijgt over je overgangsverschijnselen.

De pil sluit overgangsklachten echter niet volledig uit. Vooral tijdens de stopweek hebben vrouwen vaker last van klachten omdat er die week geen stabiele inname van hormonen plaatsvindt.

Ten slotte heeft het gebruik van de pil ook als voordeel dat deze het risico op osteoporose voorkomt, iets waar je tijdens de overgang net meer kans op maakt.

Nadelen van de pil tijdens de overgang

Toch zijn er aan het gebruik van de pil tijdens de overgang niet alleen voordelen verbonden.

Wanneer je immers na je vijftigste de pil blijft gebruiken, neemt het risico op borstkanker aanzienlijk toe.

Daarnaast loop je door langdurig gebruik van de pil ook een verhoogd risico op trombose. Dit heeft te maken met de hoge inname van oestrogeen. Daarom wordt aangeraden om op een bepaalde leeftijd over te schakelen op een pil die enkel progestageen bevat, een implantaat of een hormoonspiraal.

Echter, bij het gebruik van een methode met alleen maar progestageen is de postmenopauze niet vast te stellen. Dit maakt het natuurlijk moeilijk om te bepalen wanneer je met één van deze middelen kan stoppen.

Ten slotte zijn er ook nog enkele bronnen die aangeven dat wanneer je stopt met de pil tijdens de overgang, de overgangsklachten erger zullen optreden dan voorheen. Je lichaam gaat namelijk van veel oestrogeen en progesteron, naar bijna geen aanwezigheid van deze hormonen.

Aan jou dus om af te wegen of je al dan niet de pil blijft innemen tijdens de overgang!


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.