Alles wat je moet weten over hooikoorts

Wat is hooikoorts? Alles wat je moet weten

Binnenkort is het weer lente. Dat brengt niet alleen het zonnetje met zich mee, maar helaas ook hooikoortsklachten voor ongeveer 1 op 6 Belgen. Het stuifmeel van bomen, grassen en onkruiden veroorzaakt bij deze mensen een allergische reactie van de slijmvliezen, wat tot laat in het jaar verschillende klachten kan veroorzaken. Denk daarbij aan neusklachen zoals niezen en een verstopte neus, tranende ogen en jeukende huid. Maar wat is dat nu precies, hooikoorts? En wat kun je doen om het te voorkomen of genezen? Lees snel verder en kom alles te weten!

Wat is de oorzaak van hooikoorts?

Als de natuur weer volop in bloei schiet, brengt dat enorme hoeveelheden stuifmeel of pollen met zich mee. Zowel grassen, planten, struiken en bomen zijn hier voor hun voortplanting afhankelijk van. Hooikoortspatiënten zijn overgevoelig aan dit stuifmeel, dat in de lucht zweeft en gemakkelijk wordt ingeademd. Vooral het slijmvlies in je neus en ogen is gevoelig voor pollen: zonder voorzorgen treedt al snel irritatie op, wat de weg baant voor een pollenseizoen vol hoesten, proesten en tranen.

Wat is de oorzaak van hooikoorts?

Een typische lente- en zomerkwaal

Het hooikoortseizoen loopt grotendeels van eind februari tot september al hangt veel af van hoe streng de winter was. Hoe strenger de winter, hoe later de natuur namelijk ontwaakt. Als hooikoortspatiënt is het niet noodzakelijk zo dat je het hele seizoen last hebt van klachten. Wie allergisch is voor het stuifmeel van bomen, loopt vooral risico van februari tot april. Zij die allergisch zijn aan het stuifmeel van gras, ontwikkelen waarschijnlijk in juni, juli of zelfs later klachten.

Wanneer bloeien welke grassen?

Gras is de belangrijkste aandrijver van hooikoorts. Ongeveer 30 van de +/- 140 soorten gras, kunnen klachten veroorzaken. De bloeiperiode ligt ongeveer tussen begin mei en juli, hoewel later ook kan. Zwenkgras, veldbeemdgras, witbol en Engels & Frans raaigras, bijvoorbeeld, produceren stuifmeel tot in september.

De symptomen van hooikoorts

Symptomen van hooikoorts

Hooikoorts kan verschillende, kenmerkende klachten veroorzaken. Vooral je neus en ogen, of toch in ieder geval de slijmvliezen in je neus en ogen, zijn gevoelig voor pollen. Neusklachten (een lopende neus, aanhoudende niesbuien), oogklachten (jeuk, tranende ogen), huidklachten (zwellingen, netelroos), en mond-, long- en keelklachten komen het vaakst voor. In sommige gevallen ontaardt hooikoorts tevens in een bijholteontsteking en zelfs astma. De duur, frequentie en de intensiteit van je klachten is afhankelijk van de precieze stof waar je allergisch voor bent.

Wat te doen tegen hooikoorts?

Hooikoortsklachten gaan altijd weer over zodra de pollen uit de lucht zijn verdwenen. Om je klachten te verhelpen (of te voorkomen), zijn er gelukkig een paar hooikoortsmiddeltjes die je kunt inschakelen. Om reacties te voorkomen, doe je er goed aan om al voor het pollenseizoen cromoglicaten te nemen. Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van druppels, sprays en pufs.

Om klachten te behandelen in het geval van een allergische reactie, kun je enerzijds plaatselijk werkende middeltjes gebruiken (oogdruppels, neussprays, inhalatiemedicijnen) of middeltjes die werken in je hele lichaam. In dit laatste geval gaat het om tabletten, capsules en dranken. Antihistamnica worden het vaakst gebruikt: deze zorgen voor een schild rond de allergene pollen.

Anti-hooikoortsmiddelen

Hooikoortsklachten verminderen? Deze anti-hooikoortsmiddelen zijn vrij te verkrijgen:

 


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.