Het hooikoorts-dossier: Anti-hooikoortsmiddelen en extra tips

Het hooikoorts-dossier: anti-hooikoortsmiddelen en extra tips

Het hooikoortsseizoen brengt voor veel mensen heel wat vervelende klachten met zich mee. Vooral bloeiende hazelaars, berken en grassen veroorzaken heel wat niesbuien bij menig hooikoortspatiënt. Hoe meer pollen in de in de lucht zijn, hoe meer mensen je ziet met rode ogen en een loopneus. En dat zijn nog maar enkele van de symptomen van hooikoorts!

Heb je veel last van hooikoorts en ben je op zoek naar anti-hooikoortsmiddelen om je allergie tegen te gaan? Deze middelen (en tips) moet je zeker overwegen.

Begin op tijd

Een goed ingeburgerd misverstand: het volstaat om anti-hooikoortsmiddelen te gebruiken als de eerste klachten zich voordoen. Dit is niet correct! Je kunt het best zo vroeg mogelijk beginnen - zelfs tot enkele weken voordat de pollen vrijkomen. Aangezien een allergische aanval een behoorlijke tol eist van je lichaam, is het wenselijk om tijdig de nodige medicijenen te nemen.

Neussprays zoals die van Pollinosan werken lokaal tegen de klachten in je neus en ogen. Je gebruikt ze vooral tegen niesbuien, een loopneus, en tranende of brandende ogen.

Ervaar je doorgaans vooral klachten bij de ogen? Dan zij aangepaste oogdruppels aan de orde. Met deze van Allergodil en Cromaback zit je in ieder geval helemaal goed.

Neussprays en tabletten

Ook anti-hooikoortsmiddelen in de vorm van neussprays en antihistaminetabletjes zijn uitermate geschikt om hooikoortsklachten preventief te bestrijden. De neussprays van Pollinosan en Allergodil, bijvoorbeeld, helpen om je hooikoorts onder controle te krijgen.

Tabletten zoals deze van Allegratab, werken in het hele lichaam tegen alle klachten en dat door de band zo’n 24 uur lang.

Extra tips tegen hooikoorts

Extra tips tegen hooikoorts

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan doe je er, naast het gebruik van de nodige anti-hooikoortsmiddelen, goed aan om ook de volgende best practices in acht te nemen:

  • Draag een zonnebril als je buiten bent, het liefst een die goed om je ogen sluit

  • Smeer crème of vaseline rond je neus om te beschermen tegen directe prikkeling van de pollen

  • Was vaak je handen

  • Ventileer je huis ‘s morgens vroeg of ‘s avonds na een regenbui

  • Wrijf niet in je ogen (dat veroorzaakt ontstekingen en irritaties!), maar leg een vochtig washandje op je ogen

 


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.