Wat is de oorzaak van hooikoorts?

Wat is de oorzaak van hooikoorts?

Mooi weer is voor de meeste mensen leuk nieuws. Voor hooikoortspatiënten, echter, is dat doorgaans niet het geval. Op droge en zonnige dagen zweeft er namelijk heel wat stuifmeel in de lucht wat gemakkelijk wordt ingeademd, en op zijn beurt irritaties veroorzaakt op het slijmvlies in de neus en ogen. Dat gaat gepaard met voortdurend niezen, snot in de neus, en rode en/of gezwollen ogen. En ondanks dat er verschillende tips en tricks zijn om je hooikoortssymptomen te verminderen, blijven de klachten die alsnog optreden geen pretje!

In dit artikel lees je meer over de oorzaak van hooikoorts.

Van bij de geboorte aanwezig

Wat is de oorzaak van hooikoorts?De symptomen van hooikoorts worden veroorzaakt door een pollenallergie. Het betreft een genetisch beïnvloede allergie die van bij de geboorte aanwezig is. Met andere woorden: het is niet uitzonderlijk dat verschillende leden van een familie allergisch zijn voor pollen. Pollen zijn microscopisch kleine stuifmeelkorrels afkomstig van gras, bomen, bloemen en kruidachtige planten. Hooikoorts heeft dus niets met hooi te maken.

Zodra pollen de slijmvliezen binnendringen, gaat het immuunsysteem histamine aanmaken, wat verschillende hooikoortsreacties uitlokt.

Vooral graspollen ontlokken felle reacties. Er zijn ongeveer 150 grassoorten, die allen hooikoorts kunnen veroorzaken. Helaas voor hooikoortspatiënten duurt de bloeiperiode van grassen redelijk lang.

Als het aankomt op boompollen, zijn het vooral de pollen van de berk die allergische reacties veroorzaken. Ook deze van de els en de hazelaar kun je het best vermijden als hooikoortspatiënt.

Schimmels en hooikoorts

Niet alleen pollen kunnen hooikoorts veroorzaken. Ook de aanwezigheid van bepaalde schimmels, ontaardt bij sommige mensen in klachten. Deze schimmels zijn niet seizoensgebonden en kunnen zowel binnen- als buitenshuis voorkomen, bijvoorbeeld in rottend hout, en vochtige zolders en kelders.

Aanverwante klachten

In sommige gevallen treden aanverwante klachten op zoals astma, voedselallergie en eczeem. Hooikoortspatiënten met maag- en darmklachten mijden het best tarwe, aardappels, tomaten, pinda’s, appels, noten, wortels en selderij.

 


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.