Het pollenseizoen

Het pollenseizoen

Hooikoorts is een typische seizoensziekte: klachten worden alleen ontlokt tijdens het pollenseizoen, wanneer er pollen en stuifmeel in de lucht hangen. Het begin van dat seizoen is elk jaar anders en is onder meer afhankelijk van hoe streng de winter was. Hoe strenger de winter, hoe later de natuur ontwaakt. Grotendeels kun je stellen dat het pollenseizoen loopt van eind februari tot september.

Vooral in de lente hebben hooikoortspatiënten het vaak moeilijk.

Heb je veel last van hooikoorts en ben je op zoek naar anti-hooikoortsmiddelen om je allergie tegen te gaan? Lees dan zeker dit artikel over "Anti-hooikoortsmiddelen en extra tips".

Bomen in de lente, grassen in de zomer

‘Pollenseizoen’ is een verzamelnaam voor de bloeiperioden van grassen, bomen, planten en (on)kruiden. Hooikoortspatiënten zijn niet automatisch allergisch voor alle soorten stuifmeel. Ook andere oorzaken kunnen aan de basis liggen van een hooikoortsallergie.

Als je allergisch bent voor het stuifmeel van bomen, dan loop je vooral in februari, maart en april risico.

Wie allergisch is aan het stuifmeel van gras, is meer waarschijnlijk om in juni, juli of zelfs later klachten te ontwikkelen. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je het hele pollenseizoen last hebt van hooikoorts, of dat je af en toe maar een dagje last hebt van klachten.

Wanneer bloeien welke bomen?

Hooikoortspatiënten doen er goed aan om (de pollen van) elzen, berken, hazelaars en eikenbomen te vermijden. Elzen bloeien het vroegst. Reeds in maart hangen er katjes aan de takken die stuifmeel produceren. Ook hazelaars bloeien vroeg - halverwege maart produceert deze boom de meeste pollen. De bloeiperiode van eikenbomen is in mei.

Wanneer groeien welke grassen?

Gras is misschien wel de belangrijkste aandrijver van hooikoorts. Een dertigtal van de +/- 140 verschillende soorten gras, veroorzaken hooikoortsklachten. De bloeiperiode ligt grofweg tussen begin mei en half juli. Alleen reukgras begint al in april te bloeien. Zwenkgras, veldbeemdgras, witbol en Engels & Frans raaigras produceren stuifmeel tot in september.

Ook kruiden als bijvoet, zuring, weegbree en Ambrosia maken het hooikoortspatiënten moeilijk. Deze bloeien tussen mei en augustus. Ambrosia is de enige uitzondering: dit kruid produceert pollen in september en oktober.

 


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.