Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Hooikoorts kan zich, naargelang de oorzaak, op verschillende manieren manifesteren. Vooral je neus en ogen worden geplaagd door pollen, die je slijmvliezen irriteren en verschillende, kenmerkende klachten veroorzaken.

De allergische reactie laat zich kenmerken door vroege en late symptomen. De vroege reactie bestaat doorgaans uit klachten zoals een lopende neus, jeukende/tranende ogen en niezen. In de late fase kan zich in een ontstekingsreactie voordoen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen, met klachten als een verstopte neus, hoesten en een piepende ademhaling als gevolg.

Neusklachten

Zowel een banale verkoudheid als een allergie kunnen het slijmvlies in de neus doen ontsteken. Neusklachten zoals een lopende neus, jeuk en aanhoudende niesbuien zijn dan ook vaak onvermijdelijk voor hooikoortspatiënten. In een latere fase kan de lopende neus overgaan in een verstopte neus. Deze verstopping kan in sommige gevallen hoofdpijnklachten veroorzaken.

Oogklachten

Hooikoorts laat ook je ogen niet ongemoeid. De slijmvliezen in je ogen reageren namelijk op de pollen van bloeiende bomen en grassen, wat hinderlijk is en verschillende klachten kan geven. Oogklachten bij hooikoorts zijn onder meer jeuk, tranende ogen en/of een brandend gevoel.

Huidklachten

Sommige hooikoortspatiënten krijgen te maken met klachten aan de huid. Deze kunnen onder meer zijn: zwellingen van mond en gezicht, jeukende huid en netelroos. Laatstgenoemde uit zich in rode bulten op de huid die in de meeste gevallen ook jeuken.

Mond-, long- en keelklachten

Hooikoorts kan niet alleen je neus, ogen en huid aantasten: de pollen kunnen ook klachten aan je mond, longen en keel ontlokken. Vooral keelklachten zijn courant, vooral dan in de vorm van een droog en branderig gevoel. Vaak gaat dit gepaard met een irriterende (kriebel)hoest.

Ook kortademigheid en een piepende ademhaling zijn geen uitzondering.

Andere symptomen van hooikoorts

Bij een op de drie mensen kan hooikoorts ontaarden in een bijholteonsteking. Dit wordt ook wel eens een ‘voorhoofdsholteontsteking’ genoemd, hoewel dat niet echt een juiste benaming is. Een bijholteonsteking kan ontaarden in bonkende hoofdpijn en koorts.

Naast de klachten hierboven beschreven, voelen hooikoortspatiënten zich vaak moe en prikkelbaar. Ook een verminderd concentratievermogen komt vaak voor. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om astma te krijgen van hooikoorts.

 


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.