Wat te doen tegen hooikoorts?

Wat te doen tegen hooikoorts?

Hooikoorts kent tal van oorzaken en brengt verschillende vervelende klachten met zich mee, waarvan je zo snel mogelijk af wil. Je kunt zowel preventieve maatregelen nemen om hooikoorts te voorkomen, als de hulp inschakelen van medicatie om je allergie te bestrijden. 

Hooikoortsklachten voorkomen

Hooikoortsreacties bouwen zich langzaam op en zijn pas voelbaar als deze al een hele tijd aan de gang is. Ons advies? Begin tijdig - al voor het pollenseizoen  - aan de behandeling en neem de medicatie consequent door, zelfs als er zich nog geen klachten voordoen.

Cromoglicaten zijn perfect geschikt om preventief hooikoorts tegen te gaan. Deze hebben verschillende verschijningsvormen (druppels, sprays, pufs) en vertonen geen bijwerkingen. Vaak moeten ze tot zesmaal daags gedoseerd worden.

Preventie betekent verder concreet: contact met allergenen actief vermijden. Hou ramen overdag zoveel mogelijk gesloten, stofzuig regelmatig, haal geen verse bloemen in huis en spoel je gezicht (en andere blote huid) af met water als je buiten bent geweest.

Tip tegen hooikoorts: begin tijdig aan de behandeling

Lokale middelen tegen hooikoorts

Hooikoorts toch niet kunnen voorkomen? Dan kun je twee richtingen uit voor de behandeling: plaatselijk werkende middeltjes zoals oogdruppels, neussprays, inhalatiemedicijnen en pufjes om specifieke klachten tegen te gaan, of de hulp inschakelen van tabletten, capsules en dranken die werken in je hele lichaam.

Antihistaminica worden het vaakst gebruikt. Deze vormen een schild rond de allergene pollen en hebben weinig of geen bijwerkingen. Combineer oogdruppels en neusspray voor de beste behandeling. Deze combinatie houdt zo’n drie uur aan en verhelpt je klachten lokaal.

Middelen voor het hele lichaam

Als je blijft niezen en jeuk hebben, kun je tabletten proberen. Deze werken in heel het lichaam. Let wel: de werking is pas echt optimaal als je deze neemt zo’n twee à drie uur voor je in aanraking komt met stuifmeel.

Hooikoorts: extra tips

Een zonnebril dragen, niet zelf het gras maaien, je huis ‘s morgens luchten en niet ‘s middags of ‘s avonds… Het zijn maar enkele van de vele tips die je helpen om contact met pollen en stuifmeel te vermijden. Volg verder het hooikoortsbericht op de radio of beroep je op een pollenkalender.

 


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.