Lichamelijke overgangsverschijnselen tijdens de overgang

Helaas gaat de overgang bij quasi elke vrouw gepaard met overgangsverschijnselen. Naast psychologische en seksuele klachten, durven er vaak ook lichamelijke kwaaltjes op te treden. Denk maar aan opvliegers, gewrichtspijnen, een droge huid, enz.

Gelukkig bestaan er eenvoudige oplossingen voor deze kwaaltjes, waardoor je zorgeloos je overgangsperiode doorkomt!

Opvliegers

Naar schatting krijgt maar liefst tussen de 60 en 80 procent van de vrouwen te maken met opvliegers tijdens de overgang. Zij staat dus met voorsprong op nummer één van de overgangsverschijnselen en is dus ook meteen het meest gekende symptoom van de overgang.

Opvliegers worden over het algemeen gekenmerkt door een plots en tijdelijk gevoel van warmte dat zich vanaf de borst verspreidt over het gehele lichaam. Bij veel vrouwen uit dit zich voornamelijk in een verhoogde temperatuur van hals en hoofd en door het blozen op het gezicht.

Opvliegers gaan vaak gepaard met een serie van andere lichamelijke reacties, zoals transpireren, een versnelde hartslag, tintelingen doorheen je lichaam, misselijkheid en zware en vermoeide ledematen.

Duur van opvliegers

De duur van een opvlieger en het aantal per dag kan per persoon sterk verschillen. Het aantal opvliegers hangt namelijk samen met de hoeveelheid stress en emoties waarmee een vrouw te maken krijgt. Door stress en hevige emoties komt er meer adrenaline vrij, wat zorgt voor meer opvliegers.

Ben jij iemand die vaak last heeft van stress? De druppels en tabletten van A. Vogel met ontspannend effect zorgen voor ervoor dat je tot rust komt, zonder een suf gevoel te hebben.

Wie last heeft van nachtelijk zweten en slecht slaapt tijdens de overgang, kan steeds proberen om de slaap te vatten met de ontspannende slaapspray van Puressentiel.

Gewichtstoename

Naast opvliegers, krijgen vrouwen vaak ook te maken met gewichtstoename tijdens de overgang. Dit heeft voornamelijk te maken met de hormonale schommelingen die ervoor zorgen dat je meer zin hebt om te eten en minder zin hebt om te sporten. Daarnaast sla je tijdens de overgang sneller vet op, wat maakt dat je sneller kans hebt op overgewicht.

Het is dus van groot belang om tijdens de overgang goed op je voeding te letten, voldoende te bewegen en voldoende water te drinken.

Daarnaast zijn de tabletten en de afslankthee van XL-S Medical eveneens goede hulpmiddelen om overgewicht te voorkomen en te bestrijden.

Drogere huid

Oestrogeen is een gunstige factor voor de huid. Helaas neemt de hoeveelheid oestrogeen af tijdens de overgang en neemt de kans op een drogere huid toe. Voldoende aandacht besteden aan je huid en deze hydrateren is dus cruciaal!

Verder dien je je ook nog beter te weren tegen invloeden van buitenaf. Ga dus niet te veel in de zon zitten en bescherm je huid met een goede crème. De gevitamineerde lichaamscrème van Louis Widmer is speciaal samengesteld voor een droge, ruwe en geïrriteerde huid en zorgt ervoor dat deze terug soepel en minder kwetsbaar wordt.

Osteoporose

Ten slotte is ook osteoporose of botontkalking een gekend probleem tijdens de overgang. Ongeveer 20 procent van de vrouwen krijgt hiermee te maken. De oorzaak? Vanaf je 45ste levensjaar begint de definitieve afbraak van je botweefsel. Daarnaast gaat dit proces tijdens de overgang in een stroomversnelling door de afname van oestrogeen.

De afname van het botweefsel heeft tot gevolg dat botten op latere leeftijd gemakkelijker kunnen breken. Het is dus belangrijk om calciumrijk voedsel zoals vis en melkproducten te eten, regelmatig te bewegen en vooral niet te roken. Ook een speciaal voedingssupplement en/of extra calciuminname kan latere problemen voorkomen.

Cacit biedt calciumsupplementen in zowel poederzakjes, als bruistabletten aan.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.