Natuurlijke behandeling van overgangsklachten

De overgang mag dan wel iets zijn waar elke vrouw vroeg of laat mee te maken krijgt, toch is het altijd aangenamer om een bepaalde fase in je leven te doorlopen, zonder dat dit gepaard gaat met verschillende, dagdagelijkse kwaaltjes.

Wanneer je als vrouw te veel hinder ondervindt van je overgangsklachten, is natuurlijke therapie of een natuurlijke behandeling een zeer laagdrempelige oplossing om hiermee komaf te maken. Door het innemen van bepaalde kruiden voor bepaalde klachten, ga je op een natuurlijke manier de pijn en ongemakken van de overgang onderdrukken.

Maar welke kruiden zijn nu het meest geschikt? We lichten het hieronder voor jou toe.

Fyto-oestrogeen voor algemene klachten

Bepaalde kruiden - zoals zilverkaars, soja, hop en lijnzaad - bevatten fyto-oestrogenen die het gebrek aan oestrogeen corrigeren en een positief effect hebben op het endocriene stelsel. Doordat het oestrogeenniveau en het hormonale stelsel opnieuw in balans worden gebracht, zullen algemene overgangsklachten na voldoende opname van deze fyto-oestrogenen stilaan afnemen.

De tabletten van Menohop bevatten hop- en soja-extracten, en dien je slechts éénmaal per dag in te nemen om algemene overgangsverschijnselen te verhelpen. Daarnaast zorgen de tabletten voor een goede ondersteuning van botaanmaak.

Een andere mogelijkheid, zijn de Totaal-tabletten van Ymea. Door de dagelijkse inname van één tablet verhelp je klachten, zoals: opvliegers, nachtelijk transpireren, rusteloze gevoelens, enz.

Salie voor nachtelijk zweten en opvliegers

Eén van de meest gekende en meest vervelende overgangsklachten? Opvliegers! Maar liefst 2 op de 3 vrouwen krijgt hiermee te maken tijdens de overgang. Toch is overmatig transpireren iets dat je liever niet meemaakt. Het zorgt er namelijk voor dat je je snel ongemakkelijk voelt.

Gelukkig heeft salie een zweetremmende werking en is dit kruid dus zeer goed bij opvliegers en nachtelijk zweten. Je kan salie zowel consumeren in theevorm, als in de vorm van tabletten.  

Rusteloosheid, angst en prikkelbaarheid

Tijdens de overgang heeft een groot deel van de vrouwen last van hormoonschommelingen. Deze schommelingen brengen gevoelens zoals rusteloosheid, angst en prikkelbaarheid met zich mee. Daarnaast ondergaat het lichaam ook op lichamelijk en mentaal gebied een aantal grote veranderingen, die op hun beurt voor kopzorgen en stress kunnen zorgen.

Heb je hier ook last van? Probeer dan eens natuurlijke middeltjes op basis van valeriaan, passiflora en citroenmelisse. Deze hebben namelijk een kalmerende werking en helpen je om opnieuw te ontspannen. De valeriaan tabletten van Arkocaps, bijvoorbeeld, werken niet alleen in het gevoel van overspanning, maar dragen ook bij tot een goede nachtrust. Eerder voorstander van druppels die je kan vermengen met water? Probeer dan eens de druppels van Sedinal.

Na het uitproberen van deze tips en het aanpassen van je levensstijl nog altijd last van overgangsklachten? Ga dan zeker en vast eens langs bij je huisarts. In bepaalde situaties kan ook hormoontherapie soelaas bieden.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.