Overgangsklachten: wel of geen hormoontherapie?

Hormoontherapie of hormonale substitutietherapie is, naast een natuurlijke aanpak, één van de mogelijke behandelingen wanneer je als vrouw vroegtijdig in de overgang terecht komt of last hebt van overmatige overgangsklachten.

Toch doet slechts een klein aandeel van alle vrouwen beroep op deze behandeling om tijdens de overgangsperiode klachten te verminderen. Hoe dit komt? Omdat er nog veel onenigheid en onwetendheid over dit onderwerp bestaat. Zo wordt er vaak geschreven dat:

  • hormoontherapie verschillende risico’s met zich meebrengt;
  • de overgang ermee uitgesteld wordt;
  • er verschillende kwaaltjes aan hormoontherapie verbonden zijn.

Omdat hiervan slechts een aantal zaken effectief kloppen, zetten we graag voor jou de voornaamste voor- en nadelen van hormoontherapie op een rij.

De werking van hormoontherapie

Zoals de naam reeds doet vermoeden, draait hormoontherapie rond het toedienen van synthetische of bio-identieke hormonen. Deze dienen ter vervanging van de hormonen die voor de overgang rijkelijk door de eierstokken werden aangemaakt, en verminderen vervelende klachten zoals: opvliegers, overmatig zweten en slecht slapen.

Dit wil dus niet zeggen dat - in tegenstelling tot wat andere bronnen soms doen vermoeden - de overgang wordt uitgesteld. Men probeert enkel terug te gaan naar de kunstmatige instandhouding van de hoeveelheid hormonen die het lichaam daarvoor produceerde, terwijl de overgang in werkelijkheid wel aanwezig is.

Waarom dan de verwarring dat hormoontherapie de overgang uitstelt? Omdat er tijdens het volgen van deze therapie opnieuw maandelijkse bloedingen zullen optreden door de toediening van oestrogeen en progestagenen. Deze hebben echter niets te maken met de natuurlijke menstruatie en wijzen dus ook niet op vruchtbaarheid.

Verder is trouwens de algemene regel voor hormoontherapie: hoe meer klachten het gevolg zijn van hormonale veranderingen in de overgang, hoe beter ze zullen reageren op de hormoontherapie. Er bestaat dus een kans dat klachten zoals een droge huid, gewichtstoename en dergelijke niet zullen afnemen.

Wie komt er in aanmerking?

Er zijn verschillende vrouwen die in aanmerking komen voor hormoontherapie, namelijk:

  • Vrouwen die vroegtijdig in de menopauze terechtkomen;
  • Vrouwen die veel klachten ervaren tijdens hun menopauze;
  • Vrouwen die een verhoogde kans hebben op osteoporose en hart- en vaatziekten.

Wie komt er dan niet in aanmerking voor hormoontherapie? Vrouwen die een hormoonafhankelijke kanker, zoals baarmoederhals- of borstkanker, hebben of hebben gehad.

De risico’s van hormoontherapie

Er zijn reeds verschillende studies die hebben aangetoond dat de nadelen van hormoontherapie op lange termijn groter zijn dan de voordelen. Zo bestaan er studies die aantonen dat een langdurige hormoontherapie een verhoogd risico op borstkanker met zich meebrengt. Andere studies tonen dan weer een verhoogde kans aan op trombose, een hartinfarct of een beroerte.

Om die redenen wordt dus vaak aangeraden om hormoontherapie slechts op korte termijn toe te passen en nadien naar een alternatief over te stappen.

Enkel in zeer specifieke gevallen, zoals osteoporose bij risicopatiënten, wordt er gekozen voor een langdurige, hormonale therapie. Hierbij is een stipte opvolging en een regelmatige controle zeer aangewezen.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.