Het verschil tussen de overgang en de menopauze

Het verschil tussen de overgang en de menopauzeIn tegenstelling tot wat andere bronnen soms doen vermoeden, is er wel degelijk een verschil tussen de overgang en de menopauze. Om verwarring te vermijden, leggen we hieronder kort uit wat het verschil is tussen beide periodes en hoe je ze kan herkennen.

De overgang

De overgang omvat drie verschillende fases, namelijk de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze. De duur en de start van de overgang kan sterk verschillen, maar over het algemeen verloopt deze bij de meeste vrouwen tussen de leeftijd van 40 tot 55 jaar. Per uitzondering durft deze ook voor het 40ste levensjaar voorkomen. In dat geval spreken we van de vervroegde overgang en de vervroegde menopauze.

De overgangsperiode kan je onder meer herkennen aan het optreden van onregelmatige menstruatiecycli, die gepaard gaan met periodes van veel tot nauwelijks bloedverlies. De eierstokken gaan namelijk steeds minder oestrogeen en progesteron aanmaken tot je geen eisprong meer hebt en dus ook geen menstruatie.

Verder treden ook één of meerdere klachten op bij het merendeel van de vrouwen:

  • Lichamelijke klachten: vermoeidheid, gewichtstoename, opvliegers, …;
  • Psychische klachten: stemmingswisselingen, paniekreacties, …;
  • Urinaire klachten: pijn bij het plassen, urineverlies, …;
  • Seksuele klachten: vaginale droogte, verlaagd libido, …

Deze overgangsklachten kan men tegengaan of verminderen door zelf een aantal zaken te ondernemen. Wie echter reeds over een gezonde levensstijl beschikt, maar nog steeds last heeft van overgangsklachten, kan ervoor kiezen om de overgangsklachten op een natuurlijke manier te behandelen. In uitzonderlijke gevallen is ook een hormonale behandeling mogelijk.

Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat niet elke onregelmatige menstruatiecyclus wijst op een overgangsperiode. Daarom kan je bij twijfel best contact opnemen met je huisarts.

De natuurlijke menopauze

De natuurlijke menopauze vindt plaats na de perimenopauze, en staat synoniem voor de allerlaatste menstruatie van een vrouw. Ze vindt bijna altijd plaats tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. De gemiddelde leeftijd van de laatste menstruatie is 51 jaar.

Let wel, de allerlaatste menstruatie staat niet garant voor de laatste vruchtbare periode. Tot een jaar na de menopauze, en dus bij aanvang van de postmenopauze, is het ten zeerste aangeraden om nog steeds voorbehoedsmiddelen te gebruiken indien je een zwangerschap wil voorkomen!

De kunstmatige menopauze

In sommige situaties komt het voor dat een vrouw in een kunstmatige menopauze terechtkomt. Dit is meestal het gevolg van chemotherapie, bestralingen of een operatie waarbij de eierstokken worden verwijderd.

Vrouwen die door één van deze oorzaken de werking van beide eierstokken verliezen, komen niet in de perimenopauze terecht, maar krijgen abrupt te maken met de menopauze. Over het algemeen ervaren zij dus ook meer klachten. Wanneer deze klachten ervoor zorgen dat de levenskwaliteit achteruitgaat, kan worden geopteerd voor een hormonale behandeling.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.