De verschillende fases van de overgang

De verschillende fases van de overgangZoals elke vrouw inmiddels al weet, is de overgang geen verschijnsel dat van de ene dag op de andere is afgelopen. Sterker nog, het is een proces waar je lichaam al jaren voor de laatste menstruatie naartoe werkt en dat zelfs nog enkele jaren daarna merkbaar is.

De overgang wordt onderverdeeld in drie fases:

  1. De perimenopauze
  2. De menopauze
  3. De postmenopauze

Niet elke vrouw doorloopt echter telkens deze drie fases. Vrouwen die in een vervroegde menopauze terechtkomen, bijvoorbeeld door een operatie of chemotherapie, ondergaan enkel de meno- en de postmenopauze.

De perimenopauze

Zoals eerder in dit dossier vermeld, is de perimenopauze de periode voor de laatste menstruatie. Deze periode begint over het algemeen bij vrouwen tussen de 40 en 55 jaar oud en duurt gemiddeld vier jaar.

Gedurende deze periode beginnen de hormonen steeds meer te schommelen en begint het menstruatiepatroon stilaan te veranderen. Dit heeft te maken met de eierstokken die langzaamaan stoppen met de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron, en het bijgevolg dus steeds moeilijker hebben met het rijpen van de eicellen. Het moeilijker rijpen van de eicellen gaat vaak ook gepaard met het krijgen van meer pijnlijke ovulaties.

Wanneer je last hebt van een verstoorde hormoonhuishouding en je deze opnieuw in balans wenst te brengen, is het ten zeerste aangeraden om gezond en verantwoord te eten.

Daarnaast kan je bijkomend een natuurlijk supplement innemen om je lichaam te helpen bij het terugvinden van het hormonaal evenwicht.

De menopauze

De natuurlijke menopauze vindt plaats na de perimenopauze, en staat synoniem voor de allerlaatste menstruatie van een vrouw. Ze vindt bijna altijd plaats tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar.

In tegenstelling tot wat verschillende bronnen doen beweren, duurt de menopauze slechts één dag. Wel is het zo dat de menopauze pas vastgesteld kan worden wanneer je een jaar lang niet meer ongesteld bent geweest. Je kan dus pas een jaar na datum vaststellen wanneer je je menopauze hebt gehad.

Een andere fabel die eveneens ontkracht dient te worden, is dat de leeftijd dat je voor de eerste keer ongesteld werd en of je de pil hebt geslikt, gebonden is aan de menopauze. Deze zaken staan namelijk volledig los van je laatste menstruatie.

De postmenopauze

Meteen na de menopauze, volgt de postmenopauze. In deze fase zijn de eierstokken volledig gestopt met het aanmaken van hormonen en zal je lichaam zich zo ontwikkelen dat je andere organen voorzien in deze behoefte aan hormonen. Je lichaam en geest passen zich dus zodanig aan de nieuwe situatie aan, dat ze op een gegeven moment terug een evenwicht bereiken.

Ook tijdens de postmenopauze kunnen zowel lichamelijke, als psychische overgangsverschijnselen nog volop aanwezig zijn. Het duurt namelijk even alvorens je lichaam en geest hersteld zijn van de overgang.

Van zodra je lichaam gewend is aan het feit dat deze niet meer menstrueert, breekt opnieuw een periode aan met nieuwe energie.

Vrouwen die tijdens de overgang toch te veel last hebben van de verschillende overgangsklachten, kunnen ervoor opteren om zelf een aantal zaken in hun levenspatroon te veranderen, een natuurlijke behandeling of, in uitzonderlijke situaties, een hormonale behandeling te starten.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.