De vervroegde overgang en de vervroegde menopauze

De vervroegde overgang en de vervroegde menopauzeIn sommige gevallen - meer bepaald bij 1,5 procent van de vrouwen - kondigt de menopauze zich al aan voor het 40ste levensjaar. Wanneer dit gebeurt, wordt er medisch gezien gesproken van de vervroegde menopauze.

Oorzaken van de vervroegde menopauze

De oorzaken van een vervroegde menopauze zijn trouwens heel divers. Denk maar aan een medische behandeling (zoals chemotherapie of bestraling), een operatie, een ongezonde levensstijl, een vroegtijdige uitputting van de eicellen, ...

Veel van deze oorzaken zorgen er ook voor dat er geen vervroegde perimenopauze plaatsvindt, maar alleen een vervroegde menopauze. Het gevolg hiervan is dat de menstruatie abrupt in plaats van geleidelijk aan stopt, en dat de menopauzeklachten meteen en heviger optreden.

Alleen bij een vroegtijdige uitputting van de eicellen en een ongezonde levensstijl vindt er een perimenopauze plaats voor de vroegtijdige menopauze.

Symptomen en mogelijke behandelingen

Zowel de vervroegde menopauze, als de gewone menopauze gaan gepaard met dezelfde kwaaltjes, zoals:

  • opvliegers
  • nachtelijk zweten
  • stemmingswisselingen
  • urineverlies
  • vaginale droogte

Vrouwen die vervroegd in de overgang of menopauze terechtkomen, zijn nog meer vatbaar voor hart- en vaatziekten en osteoporose doordat zij het beschermende effect van oestrogeen sneller verliezen. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon, voldoende beweging en calcium- en vitamine D-supplementen kan je al heel wat doen om het risico hierop te beperken.

Is het risico alsnog te hoog? Dan kan er ook geopteerd worden om een hormonale behandeling aan te gaan.

Vervroegde overgang door de levensstijl

Een ongezonde levensstijl heeft een grote invloed op je lichaam. Als je je lichaam jarenlang slecht behandelt en niet goed verzorgt, bestaat het risico dat je vroegtijdig in de overgang terechtkomt.

Voornamelijk vrouwen die roken, krijgen hiermee te maken. Zo blijkt uit onderzoek dat rokende vrouwen gemiddeld twee à drie jaar vroeger te maken krijgen met een onregelmatige menstruatiecyclus en dus in de overgang terechtkomen.

Vervroegde overgang door uitputting eicellen

Een andere oorzaak waardoor vrouwen in een vervroegde overgang komen, is de uitputting van de eicellen. Echter is het aantal eicellen dat je als vrouw ter beschikking hebt uniek. Als je dus geboren wordt met een beperkte hoeveelheid eicellen, kan je al op jonge leeftijd in de overgang terecht komen.

Wie slechts over een beperkt aantal eicellen beschikt, maar toch een kinderwens heeft, kan er altijd voor kiezen om een hoeveelheid eicellen te laten invriezen en deze op het juiste moment te laten bevruchten.

Vervroegde menopauze door medische redenen

Chemotherapie

Wie op jonge leeftijd chemotherapie krijgt voor eierstokkanker, kan door de behandeling te maken krijgen met een vervroegde menopauze. De dosis chemo die namelijk nodig is om kanker te bestrijden, is doorgaans zo hoog dat deze de eierstokken beschadigt.

In sommige gevallen durft het wel te gebeuren dat de eierstokken zich opnieuw herstellen, waardoor je als vrouw opnieuw een menstruele cyclus krijgt.

Verwijderen van de eierstokken

Een andere mogelijkheid is dat je vroegtijdig en abrupt in de menopauze terecht komt doordat je wegens medische redenen je eierstokken moet laten verwijderen. Het weghalen van de eierstokken gaat meestal gepaard met warmte-aanvallen, vermoeidheid en een verhoogde kans op depressie.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.