De oorzaak van atopie
Atopie bij honden en katten is gelijkaardig aan hooikoorts bij mensen. Wel is het zo dat deze klacht vaker voorkomt bij honden, en dat de diagnose moeilijker vast te stellen valt bij katten.
Één van de redenen hiervoor is dat de technieken om atopie bij katten vast te stellen, veel beperkter zijn dan de technieken om dit bij een hond te doen.
Daarbij komt ook nog eens kijken dat de oorzaak van atopie erg ingewikkeld is en dat deze tot op vandaag nog niet volledig is achterhaald. Zo kan atopie bijvoorbeeld seizoensgebonden zijn en alleen gedurende bepaalde maanden in het jaar optreden, maar langs de andere kant kan het ook net zo goed zijn dat de klachten het hele jaar door aanwezig blijven.
Wat we intussen wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat er duidelijk een erfelijke factor aanwezig is. Hebben de ouders of voorouders van je huisdier dus last van atopie? Dan is de kans groter dat jouw huisdier hier vroeg of laat ook last van krijgt.
De verschillende symptomen
Zowel bij honden als katten treden er naast jeuk, ook nog tal van andere symptomen op:
- likken, bijten en krabben aan poten, kop, oksels en liezen
- bacteriële en/of gistinfectie van de huid
- korstjes
- kaalheid, verdikking en verkleuring van de huid
- oorontsteking (het milieu in het oor nog gunstiger voor bacteriën en gisten)
- bindvliesontsteking van de ogen (conjunctivitis)
Merk je dat jouw viervoeter vaak last heeft van één van deze kenmerken?
Concludeer dan zelf nooit op eigen houtje dat je huisdier atopie heeft, maar passeer langs de dierenarts voor een juiste diagnose!
De mogelijke oplossingen
Nadat je van jouw dierenarts de bevestiging hebt gekregen dat jouw hond of kat effectief atopie heeft, zijn er verschillende opties mogelijk.
Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om:
- Het contact met allergische stoffen te vermijden. Dit is de meest effectieve manier, maar is helaas in veel gevallen niet mogelijk door de hoeveelheid aan allergenen.
- Immunotherapie of hyposensibilisatie te proberen: hierbij injecteer je je hond of kat met kleine hoeveelheden aan allergenen waar hij positief op reageert. Op deze manier went hij aan de allergische stoffen en kan de atopie verdwijnen. Let op: het slaagpercentage is 70 procent en hiermee dus niet waterdicht!
- Pipetjes toe te dienen ter bescherming van de huid. Allerderm spot-on is bijvoorbeeld een echte aanrader om de beschermende barrièrefunctie van de huid van je viervoeter te herstellen.
- Verzorgende en jeukwerende producten te gebruiken. Door gebruik te maken van jeukwerende shampoos, sprays en andere verzorgende producten, zal de beschadigde en gevoelige huid zich sneller herstellen of weren tegen allergische stoffen.