mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Atopisch eczeem, wat is het?

Heb jij last van atopisch eczeem? Lees dan hieronder wat de oorzaken van deze huidziekte zijn, hoe je atopisch eczeem herkent en wat je kan doen om een ernstige opstoot onder controle te houden!

Oorzaken van atopisch eczeem

De precieze oorzaak van atopisch eczeem is tot op vandaag nog steeds niet gekend. Wel zijn er een aantal factoren die een verhoogde kans op deze huidziekte opleveren:

 • Erfelijkheid: lijdt één van je ouders aan astma, hooikoorts of een voedingsallergie? Dan is de kans op atopisch eczeem aanzienlijk groter. Atopisch eczeem behoort tot het atopisch syndroom, wat wil zeggen dat mensen meer vatbaar voor deze huidziekte wanneer één van de ouders lijdt aan astma, hooikoorts of een voedingsallergie. Hebben beide ouders één of meer van deze aandoeningen? Dan neemt je kans op atopisch eczeem automatisch toe.

 • Klimaat/plaats: wanneer je in een koud klimaat of een vervuilde stad opgroeit, is de waarschijnlijkheid op atopisch eczeem groter dan wanneer je in een warm land met zuivere lucht opgroeit.

 • Allergene prikkels: bepaalde inhalatie- en voedselallergieën verhogen de waarschijnlijkheid op het krijgen van atopisch eczeem, denk maar aan: pollenallergie, huisstofmijt, noten, koemelk, vis en schaaldieren, …

 • Omgevingsfactoren: ook andere zaken, zoals psychogene factoren, infecties en oververmoeidheid kunnen atopisch eczeem in de hand werken. Deze hebben immers allemaal hun invloed op de weerstand van je lichaam, wat een ideale factor is voor de ontwikkeling van deze huidziekte.

Kenmerken van atopisch eczeem

In tegenstelling tot de oorzaak, zijn de kenmerken van atopisch eczeem wel meer dan duidelijk. De meest voorkomende kenmerken zijn:

 • huidschilfers
 • korsten op de huid
 • jeuk
 • enorm droge huid
 • vochtblaasjes en -afscheiding
 • roodheid op hals, knieën, binnenkant van je ellebogen, enz.

Anti-eczeem behandelingen

Wanneer je lijdt aan atopisch eczeem, heb je de ene dag meer last van bepaalde symptomen dan de andere. Heeft je huid een erge opstoot gekregen door bijvoorbeeld weersveranderingen, omgevingsfactoren of een bepaalde allergie?

Dan zijn volgende behandelingen mogelijk:

 1. Uitwendige behandeling met zalf: hiervoor worden meestal corticosteroïden gebruikt. Deze stoffen remmen de ontsteking en de jeuk.

 2. Inwendige behandeling met tabletten: hierbij kan je kiezen voor tabletten die gericht zijn op jeukbestrijding of op de remming van de ontstekingProbiotical van Phacobel draagt bij tot de versterking van het immuunsysteem en bestrijdt atopie in zijn algehele vorm.

 3. Lichttherapie: wanneer je onvoldoende reageert op in- of uitwendige behandelingen, kan lichttherapie altijd een oplossing bieden.

Goede huidverzorging

Bij atopisch eczeem is de huid vaak erg droog en schilferig. Een goede huidverzorging is dus essentieel om een opstoot van eczeem onder controle te houden.

Hieronder enkele tips:

 1. Douche niet te lang en gebruik water op lichaamstemperatuur. Te warm water is schadelijk voor de gevoelige huid en koud water biedt slechts tijdelijk een oplossing voor de jeuk. Bovendien zorgt koud water - net zoals warm water - voor de uitdroging van je huid waardoor de jeuk eens zo hard terugkomt van zodra je huid is opgedroogd.
 2. Beperk je aantal douchebeurten tot maximaal drie beurten per week.
 3. Gebruik een bad- of douche olie die de pH-waarde van je huid niet aantast en een extra voedende werking heeft. Enkele aanraders zijn: Avène XeracalmAderma Exomega en La Roche Posay Lipikar wasolie. Deze bevatten werkzame bestanddelen om de huidbarrière opnieuw te herstellen.
 4. Wrijf de huid na het baden of douchen niet droog, maar dep deze af met een handdoek.
 5. Gebruik een goede basiszalf. Deze houdt de vet- en vochtgehalte van de huid op peil houdt en voorkomt dat deze uitdroogt. Volgende crèmes zijn niet geparfumeerd en bieden hydraterend effect: Bioderma AtodermLouis Widmer Remederm en crème 10% urea van Topiderm.

Belangrijk is vooral om krabben te vermijden! Jeuk is een belangrijk verschijnsel bij atopisch eczeem, en wrijven en krabben doen de jeuk enkel maar toenemen.