mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Alles wat je moet weten om je cholesterol te verlagen

Minder verzadigde vetten, transvetten en suikers eten

Zoals we hierboven aanhaalden, zijn verzadigde vetten, transvetten en suikers slecht voor je cholesterol. Om je cholesterolwaarden te verbeteren, dien je op te letten met alle drie. Verzadigde vetten vind je vooral terug in bewerkte voedingsmiddelen. Je vindt ze terug in onder meer broodbeleg, koekjes, chips en kant-en-klare maaltijden.

Transvet is op zijn beurt een niet-afbreekbaar verzadigd vet dat ontstekingen veroorzaakt in heel het lichaam en het lichaamsproces verstoort. Zowat alle bewerkte voedingsmiddelen die lang houdbaar zijn, zoals popcorn, pizza en snoep, bevatten transvetten.

Ook suikers kun je het best zoveel mogelijk uit je dieet schrappen.

Minder alcohol en meer vitamines

Om je cholesterol te verlagen, minder je het best met alcohol en sigaretten. Het zijn beide slechte gewoonten die geen positieve uitwerking hebben op je cholesterol. Vitaminen zijn de way to go! Vooral vitamine c (aardbeien, blauwe bessen, grapefruit…) en vitamine e (avocado’s, sla, tomaten…)zijn een must. Deze helpen achtereenvolgens je bloedsuikerspiegel en het aanpakken van schade aan je celmembranen. Je vindt beide terug in verschillende groenten en fruit, maar ook in de vorm van supplementen helpen ze om cholesterol tegen te gaan.

Meer onverzadigde vetten eten

Onverzadigde vetten zitten onder meer in vis en noten en hebben een tweeledige werking als het aankomt op cholesterol: ze verlagen je slechte cholesterol en verhogen je goede cholesterol. De ideale verhouding onverzadigde vetten:verzadigde vetten is 3:1. Deze ratio laat onverzadigde vetten toe om te voorkomen dat het vet in je bloedbaan zich bindt aan je vaatwanden. Het is in principe een ‘ontvetter’.

Cholesterol verlagen met antioxidanten en rode rijstgist

Je cholesterol verlagen? Dan is het belangrijk dat je veel en verschillende antioxidanten binnenkrijgt. Naast vitamine c en vitamine e heb je onder meer resveratrol (o.m. in blauwe druiven) en citroenzuur (citrusvruchten) nodig. Deze werken in op het teveel aan vrije radicalen en zorgen dat deze geen schade kunnen aanrichten. Eigenlijk hangt deze tip samen met de voorgaande: onverzadigde vetten zijn goed voor je lichaam, maar oxideren sneller. Om je te wapenen moeten er voldoende antioxidanten aanwezig zijn in je systeem.

Ook rode rijstgist draagt bij tot het behoud van een normale cholesterolspiegel. Je vindt het onder meer in Arterin en de Cholixx Red-tabletten.

Meer bewegen

Het is op twee manieren wenselijk om meer te bewegen als je iets aan je cholesterol wil doen: in de eerste plaats heeft het een positieve invloed op je conditie, in de tweede plaats helpt het je om overtollige kilo’s weg te werken. Het risico op hart- en vaatziekten hangt namelijk nauw samen met je gewicht. Regelmatig bewegen stimuleert de doorstroming én zorgt dat de aderen wijder worden, wat de kans op vernauwingen kleiner maakt.