mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Giftige insectenbeten: wat te doen tegen bijen- of wespensteken?

Bijen- en wespensteken vermijden

Mensen denken vaak dat wespen en bijen enkel aangetrokken worden door drank en voedsel. Helaas is niets minder waar. Wespen en bijen worden namelijk evengoed aangetrokken door geurige parfums, deodorants, felgekleurde kleding, enz. Probeer al deze zaken dus te vermijden wanneer je naar buiten gaat.

Ook volgende adviezen zijn ten zeerste aangeraden wanneer je een giftige insectenbeet wenst te vermijden:

  • Dek je eten en drinken af wanneer je buiten zit;

  • Bedek jezelf met lange kledij;

  • Probeer zo stil mogelijk te zitten wanneer er bijen en wespen in de buurt zijn;

  • Gebruik een werend middel

Bijensteek behandelen

Toch gestoken door een bij? Wees dan extra voorzichtig. Bijen kunnen immers maar één keer steken, waardoor de angel achterblijft in je huid. Het is dus belangrijk dat je deze zo snel mogelijk verwijdert, zodat er geen extra gif in je lichaam terechtkomt.

Daarnaast zorgen giftige insectenbeten zoals een bijensteek voor een branderig en pijnlijk gevoel, en laten ze een zwelling achter op de plek waar ze gestoken hebben. Deze zwelling kan je verminderen door middel van een ijskompres. Blijft het branderige en pijnlijke gevoel na enkele uren nog aanhouden? Gebruik dan een herstellende crème om de geïrriteerde huid rondom de steek te verlichten.

Wespensteek behandelen

In tegenstellingen tot bijen, kunnen wespen tot 10 keer steken en blijft de angel niet achter in de huid. Net zoals een bijensteek, zorgt ook deze giftige insectenbeet voor een branderig gevoel, jeuk, irritatie en een zwelling.

Van zodra je opmerkt dat je gestoken bent door een wesp, dien je het gif uit de wonde te zuigen en de huid te verkoelen. Vervolgens kan je een crème of after bite stick aanbrengen.

Allergische reactie

Over het algemeen zijn bijen- en wespensteken onschuldig en verdwijnen de klachten binnen enkele uren.

Is dit niet het geval? Dan ben je mogelijk allergisch voor giftige insectenbeten. In dit geval kan je best zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts.