Leven met glutenintolerantie? Dat doe je zo!Glutenintolerantie of coeliakie is een auto-immuunziekte die een overgevoeligheid aan gluten met zich meebrengt. Maar liefst 1 op de 100 mensen krijgt te maken met deze chronische ziekte die onder meer hevige buikpijn, slechte opname van voedingsstoffen en diarree met zich meebrengt.

Gluten zijn eiwitten die aanwezig zijn in tarwe, gerst, rogge, spelt en kamut. Dit wil zeggen dat alledaagse voedingswaren zoals brood, pasta en ontbijtgranen gluten bevatten.

Of dat betekent dat je nooit meer van brood of pasta kan genieten? Gelukkig niet. Intussen bestaat er veel glutenvrije voeding, waaronder glutenvrij brood en pasta, om je glutenintolerantie onder controle te houden.

De symptomen van glutenintolerantie

Glutenintolerantie of coeliakie komt zowel bij kinderen, als bij volwassenen voor. Een eerste diagnose wordt vaak via een bloedonderzoek gemaakt, maar kan alleen met zekerheid gesteld worden door een dunnedarmbiopsie. Mensen met een glutenintolerantie hebben namelijk een beschadigde dunne darm wanneer ze gluten hebben gegeten.

Andere symptomen die kunnen optreden bij een glutenintolerantie, zijn:

Raadpleeg dus tijdig een arts als je regelmatig of aanhoudend last hebt van bovenstaande symptomen.

De gevolgen van onbehandelde glutenintolerantie

Een tijdige diagnose van glutenintolerantie is sterk aangewezen. Vooral groeiachterstand maakt dat glutenintolerantie bij kinderen zo snel mogelijk dient vastgesteld te worden.

Maar ook bij volwassenen kan een slechte opname van voedingsstoffen door coeliakie ernstige gevolgen hebben. Volwassenen die een glutenintolerantie hebben en gluten blijven eten, hebben namelijk een verhoogde kans op een tekort aan foliumzuur, vitamine B12, calcium en ijzer, waardoor osteoporose kan optreden.

Het glutenvrij dieet

Mensen met een glutenallergie moeten glutenvrij gaan eten en dat vereist nogal wat aanpassingen in de levensstijl. Gelukkig zijn er verschillende merken zoals Damhert, Nogluten en Aproten op de markt die reeds een uitgebreid assortiment aanbieden, waaronder glutenvrij brood, glutenvrije pasta en zelfs glutenvrije sesambars.

Door gluten uit je voeding te bannen, zal de dunne darm zich terug herstellen en zullen stilaan de klachten verdwijnen. Vermijd consequent alle voeding met gluten zoals tarwe, rogge, haver, gerst, brood, pasta, paneermeel en dranken gemaakt van granen of melk. Ook producten waarvan je het niet verwacht, zoals de bindmiddelen van soepen, snoepjes en ijs, bevatten gluten.

Naast glutenvrije voeding, is het belangrijk om de juiste supplementen te nemen zodat je darmflora beter functioneert. De probiotica van Probactiol zijn hiervoor uitermate geschikt. Alleen op deze manier kunnen de darmen voldoende voedingsstoffen opnemen.


Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.