mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Wat te doen tegen haaruitval? 3 tips om je haargroei te stimuleren!

Haaruitval, dunner wordend haar en kaalheid worden vaak beschouwd als een typisch mannenprobleem, en dat klopt ergens ook wel. Ongeveer 60 procent  van de Belgische mannen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Echter blijft ook een groot deel van de vrouwen niet gespaard van haaruitval. Zo ervaart maar liefst 40 procent van alle vrouwen dat haar haar dunner wordt na het veertigste levensjaar.

De verschillende oorzaken van haaruitval

Haren worden geproduceerd uit huidcellen in de haarfollikels of haarzakjes op de schedelhuid. Het aantal hiervan is genetisch bepaald. Mensen met blond haar hebben doorgaans meer haarzakjes dan mensen met donker of rood haar. Naarmate we ouder worden, vermindert stilaan het aantal haarzakjes en bijgevolg dus ook het aantal haren.

De oorzaken van kaalheid zijn zeer uiteenlopend:

  1. Erfelijke kaalheid of alopecia androgenetica is de meest voorkomende vorm van haaruitval. Bij mannen is dit vaak zichtbaar aan de hand van een groter wordende kale plek op de kruin, of aan de terugtrekkende haarlijn op het voorhoofd. Bij vrouwen komt deze vorm minder vaak voor.

  2. Bij pleksgewijze haaruitval of alopecia areata valt het haar plots uit op een bepaalde plaats. Deze vorm van kaalheid is meestal tijdelijk.

  3. Men spreekt van diffuse kaalheid wanneer men haaruitval heeft na een zwangerschap, bloedarmoede, koorts, of de inname van bepaalde geneesmiddelen. Ook dit type van haaruitval is tijdelijk.

  4. Traumatische kaalheid komt voor bij kapsels waarbij aan het haar wordt getrokken of bij het voortdurend opzettelijk aan de haren te trekken. Denk bijvoorbeeld aan het continu dragen van een paardenstaart of plukjes haar rond je vinger draaien.

  5. Kaalheid door littekens of brandwonden.

Haarverlies meten: doe de test

Een eenvoudige manier om na te gaan of je haarverlies hebt, is de teltest. Borstel je haar 24 uur voor de eerstvolgende wasbeurt of 3 dagen na de laatste wasbeurt, en ga na hoeveel haren je terugvindt in je borstel.

Indien je een 100-tal haren telt na deze test, heb je geen last van haaruitval. Als je veel meer haren telt, kan je best laten onderzoeken wat hiervan de oorzaak is.

3 manieren om haargroei te stimuleren

Wanneer je aan permanent haarverlies lijdt, bestaat er helaas geen ultieme oplossing om kaalheid te voorkomen. Wel bestaan er enkele middelen om haaruitval af te remmen bij permanent haarverlies of middelen om de haargroei te stimuleren bij tijdelijk haarverlies.

Indien een vitaminetekort aan de basis ligt van je haarverlies, biedt de inname van supplementen een oplossing. Alline Procap, bijvoorbeeld, bevat biologische keratine, gecombineerd met vitaminen en mineralen die onder andere helpen bij het gezond houden van je haar, bijdragen tot de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress, en helpen met de synthese van aminozuren.

Een doeltreffende lotion om erfelijke kaalheid af te remmen, is dan weer Minoxidil. De lotion mag je enkel aanbrengen wanneer haar en hoofdhuid volledig droog zijn en dient te worden uitgestreken over de volledige te behandelen zone.

Last van haarverlies, maar liggen er verschillende oorzaken aan de basis? Vichy ontwikkelde ampullen voor zowel mannen als vrouwen die de 5 oorzaken van haarverlies bestrijden, namelijk:

  • erfelijkheid
  • stress
  • vermoeidheid
  • leeftijd
  • verandering van het seizoen

Voor een intensieve kuur wordt 1 flesje per dag gedurende 6 weken aangeraden.