mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Ijzertekort als oorzaak van je winterdepressie

Waar komt deze vermoeidheid vandaan?

Vermoeidheid is een vaak voorkomende klacht in de winter. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met een tekort aan zonlicht en de - naar ons gevoel - korter, durende dagen. Ons stressniveau neemt dus stilaan toe aangezien we de indruk krijgen dat we evenveel - of zelfs meer - gedaan moeten krijgen op kortere tijd.

Merk je dat dit bij jou ook het geval is? Probeer dan voldoende rustmomenten in te plannen of een natuurlijk middel met ontspannende werking in te nemen.

Daarnaast spelen ook nog andere factoren mee. Slaap je de laatste tijd slechter bijvoorbeeld of besteed je minder aandacht aan je voeding dan daarvoor? Ook dat kan het gevoel van vermoeidheid met zich meebrengen.

Wanneer je echter merkt dat je ook bleker wordt, je futlozer bent na een inspanning en soms hoofdpijn en duizeligheid ervaart, kan ook een ijzertekort de oorzaak zijn van je winterdepressie.

Ijzertekort

Een ijzertekort kan enkel in je bloed vastgesteld worden. Wanneer je dus een vermoeden hebt dat je met een ijzertekort zit, kan je dit best bij je huisarts laten testen door een bloedafname of gebruik maken van een zelftest.

Ijzertekort kan op alle leeftijden voorkomen, maar vooral vrouwen en kleine kinderen lopen het meeste risico.

Symptomen van ijzertekort

Het meest gekende symptoom van ijzertekort is vermoeidheid.

Daarnaast zijn ook andere symptomen mogelijk, bijvoorbeeld:

  • Bleke huid;
  • Futloosheid en een uitgeput gevoel;
  • Kortademigheid;
  • Hoofdpijn en duizeligheid;
  • Broze nagels;
  • Ontsteking van de tong;
  • Voor mensen die gedurende lange tijd aan een ijzertekort lijden kan dit leiden tot een onregelmatige hartslag.

Behandeling van ijzertekort

De beste en vaak makkelijkste oplossing voor een ijzertekort is het aanpassen van je voeding. Voeg aan je voedingspatroon voedingsmiddelen toe met een hoog ijzergehalte. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Groene en droge groenten;
  • Rood vlees, vis en gevogelte;
  • Granen.

Naast voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte, voeg je best ook voeding toe met veel vitamine C, zoals groenten en fruit. Deze zorgen ervoor dat het ijzer beter in je bloed wordt opgenomen.

Heb je na het aanpassen van je voedingspatroon alsnog het gevoel dat je een ijzertekort hebt? Dan kun je supplementen nemen zoals B-ijzer of Vista Ferrum. Let wel op dat een teveel aan ijzer ook niet goed is. Overleg dus eerst steeds met je huisarts alvorens je dagelijks voedingssupplementen inneemt.