mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Insectenbeten behandelen: tips & tricks

Muggenbeet

Of moeten we zeggen muggensteek? Want dat is feitelijk wat ze doen, steken. Een muggensteek merk je vaak pas op als je al gestoken bent.

Zie je een rood, opgezet plekje op je huid verschijnen en begin je jeuk te krijgen? Dan weet je dat je prijs hebt. Een muggensteek is niet echt gevaarlijk, meer zeer vervelend. Dus, wat kunnen we doen tegen die vervelende muggen?

  • Vliegenramen voor open ramen tijdens warme dagen;
  • Een muggennet gebruiken in de slaapkamer;
  • Gebruik een middel tegen muggen. Citronella enerzijds bijvoorbeeld, verwart het reukvermogen van muggen. De Mouskito Roller beschermt in dat geval gedurende 8 uur. Deet is anderzijds een chemische stof die muggen op afstand houdt. De Moustimug Roller kan je dan ook eens proberen.

Ben je toch gestoken? Dan kun je de jeuk verlichten met een after bite stick. Die zal de huid kalmeren en het jeukend gevoel verlichten.

Tekenbeet

Een teek is een volhouder. Ze bijten zich vast aan je lichaam en zuigen zich langzaam vol bloed. Je kunt een tekenbeet herkennen door een klein zwart beestje dat op je huid zit. Een tekenbeet is pijnloos en als de teek vol bloed zit, laat hij zich los van je lichaam.

Zie je dat je gebeten bent? Dan moet je meteen de teek verwijderen. Gebruik hiervoor een speciaal tekenpincet. Pak de teek vast en trek deze er met een draaiende beweging volledig uit. Ontsmet vervolgens de huid met wat alcohol of benzalkoniumchloride zoals cedium spray (jodium).

Om tekenbeten te voorkomen, kan je de volgende maatregelen nemen:

  • Vermijd bossen, duinen etc. of draag beschermende (lange) kleding. Check ook zeker je lichaam op tekenbeten na een natuurwandeling.
  • Gebruik een tekenwerend middel, dus bijvoorbeeld een middel dat Deet bevat of een natuurlijk middeltje op basis van eucalyptusextract zoals anti-teek spray. Deze laatste kan je al bij baby’s vanaf drie maanden veilig gebruiken.

Wanneer je gebeten bent door een teek, is het belangrijk te letten op symptomen van de ziekte van Lyme. Deze kan je herkennen door een rode ringvormige plek met een verbleking in het midden, die stilaan groter wordt. De ziekte van Lyme ontstaat echter pas in een later stadium dus schrijf de datum van de beet op, zodat je eventuele symptomen in de gaten kunt houden.

Dazenbeet

Dazen kunnen gemeen, pijnlijk bijten. Na een dazenbeet hou je een rode, pijnlijke en jeukende plek over. Deze kan je het beste behandelen door te koelen en een verlichtende crème, zoals bijvoorbeeld Fenigel, te smeren.

Een dazenbeet kan eventueel leiden tot een bacteriële infectie. Hou dit dus zeker goed in de gaten!