Insectenbeten voorkomen en bestrijdenVoor je het weet is de zomer daar. Dat betekent: we zoeken met z’n allen de zon en het buitenleven op, waar we (iets meer dan we willen) in contact komen met insecten en allemaal beestjes. De zomer is niet voor niets het ‘seizoen van de insectenbeten’. Dat brengt soms vervelende klachten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan jeuk, pijn en zwelling. Deze klachten hoeven je humeur natuurlijk niet te verzieken. Als je de juiste middeltjes in huis haalt, ondervind je er amper last van. Of je doet het nodige om ze te voorkomen natuurlijk.

Jeuk behandelen

Ben je gebeten en nu gebeten op zoek naar een middeltje om van de jeuk af te komen? Doorgaans helpt een koude, natte doek. Er zijn natuurlijk ook specifieke anti-jeukmiddeltjes die je kunt gebruiken. De Afterbite-stick, bijvoorbeeld, is een effectief hulpmiddel tegen jeuk bij insectenbeten. Gewoon de te verzorgen plek ruim aanstippen met de stick, het liefst zo snel mogelijk na de steek of de beet. Of verkies je misschien de Urtiflor-roller? Beide zijn gemakkelijk om mee te nemen onderweg.

Ook Calmiderm-crème met calendula en kamille werd specifiek ontworpen om jeuk tegen te gaan.

Zwelling behandelen

In sommige gevallen beginnen insectenbeten te zwellen. Doorgaans is er niets aan de hand en heb je genoeg aan de Afterbite-stick die we eerder noemden of andere middeltjes zoals Mitopik. Deze laatste is verkrijgbaar als zalf of gelpatch en gaat het krabben tegen. In het geval van aanhoudende zwelling of een allergische reactie, doe je er goed aan om je huisarts te raadplegen. Hij zal je de nodige antibiotica of cortisonezalf voorschrijven.

Hoe insectenbeten voorkomen?

Als je de kans op insectenbeten wil verkleinen, volstaat het om een paar voorzorgen te nemen. Muggenbeten, bijvoorbeeld, kun je perfect voorkomen door jezelf voor het slapengaan in te smeren met een stick of lotion. De rollers, sprays en sticks van Mouskito zijn in ieder geval het proberen waard! Ook Citronella is een uitstekende keuze, maar anti-muggenmelk met Deet is misschien nog net iets effectiever. En er zijn natuurlijk nog veel andere middeltjes zoals bijvoorbeeld de muggenbandjes van Parakito om je te wapenen tegen insectenbeten …

Let wel: voor kinderen jonger dan een jaar, gebruik je het best een aangepast product op biologische basis. De stick van Care Plus is in dit geval een aanrader.

 

 


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.