Koorts bij volwassenen: wat kan je er tegen doen?In tegenstelling tot wat sommigen denken, is koorts bij volwassenen geen ziekte, maar een natuurlijke reactie van ons lichaam om zich te verdedigen tegen ziekteverwekkers.

Ons afweermechanisme werkt namelijk veel beter bij een hogere lichaamstemperatuur en maakt op deze manier dus sneller komaf met virussen en bacteriën die niet in ons lichaam thuishoren.

Toch zijn er een aantal situaties waarbij je voorzichtig moet zijn wanneer je als volwassene koorts hebt. Denk bijvoorbeeld maar aan situaties waarbij je temperatuur bijvoorbeeld te hoog oploopt of je koorts te lang aanhoudt...

Wanneer heb je als volwassene koorts?

Bij volwassenen schommelt de normale lichaamstemperatuur tussen 35,8°C en 37,5°C.

Deze schommelingen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals onder meer:

 • lichamelijke inspanningen
 • geneesmiddelen
 • omgevingstemperatuur
 • voeding

Van zodra de lichaamstemperatuur boven de 37,5°C stijgt, spreken we effectief van koorts bij een volwassene. Vaak gebeurt dit wanneer bepaalde ziekteverwekkers ons lichaam binnendringen en ons afweersysteem in actie komt.

Wie geen lichaamsthermometer in huis heeft, kan ook aan de volgende symptomen herkennen dat hij koorts heeft:

Daarnaast kunnen ook een algemeen onwel zijn, een stijging van hartritme en bloeddruk en een verminderde eetlust optreden.

Praktische maatregelen bij koorts

Aangezien koorts bij volwassenen ongeveer dezelfde kenmerken heeft als koorts bij kinderen, zijn de praktische maatregelen quasi identiek. Hieronder sommen we er alvast enkele voor je op.

Drink meer dan anders

Voldoende drinken is enorm belangrijk wanneer je koorts hebt. Je verliest immers meer vocht door je temperatuurstijging, wat op zijn beurt weer een verhoogde kans op uitdroging met zich meebrengt.

Drink bij voorkeur trouwens ook alleen maar water of thee om de vochtbalans in je lichaam op peil te houden. De kruidenthees van Biolys bijvoorbeeld, zijn hiervoor uitermate geschikt. Naast je vochtbalans op peil houden, zorgen deze theeën ook voor de verlichting van andere ongemakken, zoals: gewrichtspijnen, maagproblemen, vermoeidheid, ...

Slik een koortsremmer of pijnstiller

Over het algemeen is koorts bij volwassenen niet gevaarlijk. Het is dus ook niet altijd nodig om een koortsremmer of pijnstiller te slikken wanneer je merkt dat je lichaamstemperatuur boven 37,5°C stijgt.

Wanneer neem je best wel een pijnstiller? Wanneer je erg ziek bent of pijn ervaart.

Draag luchtige kledij

Om het teveel aan lichaamswarmte kwijt te raken, draag je best zoveel mogelijk luchtige kledij. Vooral katoenen en linnen stoffen zijn een echte aanrader.

Verder is het ook verstandig om de verwarming in je woning niet te hoog te zetten en zoveel mogelijk dikke donsdekens te vermijden.

Wanneer is koorts ernstig?

Slechts in uitzonderlijk gevallen is koorts bij volwassenen ernstig. Merk je bijvoorbeeld dat je koorts aan de hoge kant is en gaat deze gepaard met één van de volgende symptomen?:

 • stijve nek
 • braken of diarree
 • sufheid of kortademigheid
 • weinig drinken en plassen

Dan kan je best een afspraak maken bij je huisarts om te kijken wat er net mis is.

Ook in volgende gevallen ga je best zo snel mogelijk naar je huisarts:

 • Je krijgt opnieuw koorts, nadat je een paar dagen geen koorts hebt gehad.
 • Je hebt weinig weerstand door een medische behandeling of een ziekte.
 • Je hebt suikerziekte.
 • Je hebt een hart-, long of nierziekte.
 • Je verbleef de afgelopen 4 weken in de tropen.

In alle andere gevallen raden we je gewoon aan om zoveel mogelijk te rusten, onze praktische maatregelen op te volgen en dan ben je er na een paar dagen normaal gezien weer bovenop!


Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.