mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Hoe een koortsblaas verzorgen?

Zo ontstaan koortsblaasjes

Met koorts heeft een koortsblaasje niets te maken. De oorzaak is het besmettelijke herpes simplex-virus, dat bij stress, vermoeidheid of ziekte een opstoot gaat uitlokken. Ook de zon kan een opstoot veroorzaken.

Doorgaans kondigt een blaasje zich twee dagen op voorhand aan met een tintelend gevoel op je lip. Koortsblaasjes zijn gevuld met vocht en barsten na enkele dagen open - waarna een zweer ontstaat. Dit gaat geleidelijk uitdrogen en overgaan in een korstje.

Hoe een koortsblaas verzorgen

Koortsblaasjes zijn perfect onschuldig. Toch is het iets waar mensen zich meestal voor schamen: in de eerste plaats omdat het een seksueel overdraagbare aandoening betreft, en in de tweede plaats natuurlijk omdat het niet mooi overkomt. Dat is meteen ook de reden dat veel mensen naar camouflage middeltjes grijpen. Een speciale pleister is te verkiezen boven make-up, omdat je via make-up óók besmet kan raken met het virus. Je zou jezelf dan opnieuw en opnieuw blijven besmetten. De onzichtbare pleisters van Compeed, bijvoorbeeld, camoufleren blaasjes meteen en bevorderen de genezing.

Zodra je een tintelend gevoel aan je lip voelt, behandel je het best onmiddellijk met een aciclovir-crème zoals Zovirax om de reactie te onderdrukken. Dit mag je zeker 5x per dag aanbrengen. Indien de koortsblaas al doorgebroken is, kan je met Lipactin-gel de koortsblaas laten helen.

Wil je preventief je koortsblaas verzorgen? Schroef dan je weerstand op. Denk bijvoorbeeld aan een supplement als Echinaforce + vitamine c van A.Vogel. Maar je kunt natuurlijk nog veel meer doen om je weerstand te boosten...

Uit de zon blijven (en meer)

Ook uit de zon blijven is een aanrader. De zon triggert namelijk het herpesvirus. Het gebruik van een vette lippenbalsem met zonnefilter biedt soelaas als je de zon niet kunt vermijden. Verder is de juiste voeding een must. Middelen die lysine (volle yoghurt, avocado, mango, abrikozen, vijgen, peren, appels, tomaten, rund- en lamsvlees en kip bijvoorbeeld) bevatten, mogen niet ontbreken.