Waarom levertraan gebruiken deze winter?In sommige kringen is het een gebruik om in de maanden met een ‘R’ in de naam (september tot en met april) levertraan te nemen. Het betreft een dierlijk vet dat makkelijk wordt opgenomen en het vitamine a- en vitamine d-gehalte opschroeft bij gebrek aan zon.  

Vooral jonge kinderen, vrouwen boven de vijftig en mannen boven de zestig doen er goed aan om tijdens de zonarme wintermaanden levertraan te gebruiken.

Minder zonlicht? Levertraan!

Levertraan is een vette olie die onder meer omega-3 vetzuren, jodium, fosfor, vitamine a en vitamine d bevat. De dierlijke olie wordt gewonnen uit de lever van de kabeljauw, schelvis en heilbot. Het is kleurloos tot lichtgeel en heeft een lichtjes visachtige smaak. Tijdens zonarme maanden, waarin de huid minder vitamine d aanmaakt, is het een slimme zet om levertraan te gebruiken. De levertraancapsules van Metagenics, bijvoorbeeld, bevatten de nodige vitamines om je metabolisme te boosten.

Effecten van levertraan

Waarom het een goede zet is om levertraan te gebruiken? In de eerste plaats omdat je vitamine a nodig hebt voor een gezonde huid, je gezichtsvermogen en gezond tandvlees. Ook om je weerstand te verhogen, is het bijzonder handig.

Vitamine d is op zijn beurt belangrijk voor het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast bevordert het de opname van calcium en fosfor uit je voeding. Het komt voor in vette vis, lever, vlees, volle melk en eieren, maar ook met de hulp van levertraan en vitamine d-supplementen kun je het opnemen. Wat betreft vitamine d, is Nutrivit d3 van Nutrisan een  handig supplement in druppelvorm, geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

Levertraan bevat tevens omega-3 vetzuren. Deze voorkomen hart- en vaatziekten, artritis en depressies. Ook op het cholesterolgehalte in je bloed en de hersenstofwisseling hebben ze een positief effect.

Levertraan gebruiken

Levertraan is verkrijgbaar in handige capsules en is erg betaalbaar. Een dagelijkse dosis is goed voor iedereen en dus zeker het overwegen waard. De capsules van naturactive zijn een uitstekende start!

 

 


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.